Nytt snökaos befaras

Publicerad 2014-03-20

Snöovädret orsakade ett 40-tal olyckor i östra Sverige.

I dag är det risk för nytt snökaos och SMHI har utfärdat flera varningar.

– De är befogade på alla håll. Snöfallet kan ställa till det rejält, säger Tobias Palmblad, meteorolog på SMHI.

Nära 40 trafikolyckor inträffade i Stockholm, på grund av det snöoväder som drog in över huvudstaden i går. Människor skadades i cirka femton av dem.

På grund av det stora antalet tvingades polisen att prioritera de olyckor där någon rapporterats skadad.

– Det ställer till det för oss resursmässigt eftersom vi har ett vanligt inflöde av händelser som fylleri, misshandlar och bränder, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl på Stockholmspolisen.

SMHI varnar

Under natten till i dag drog snöovädret österut, men det ersätts snabbt av ett nytt. I stora delar av de mellersta och norra områdena i Sverige har SMHI utfärdat klass 1-varningar.

– Det är ett nytt område som kommer in västerifrån, en varmfront från sydväst. Framför den kan det bli snöfall, säger Tobias Palmblad.

I Stockholm är inga varningar utfärdade för i dag, men det är värre på flera andra platser i landet.

– Från Dalarna och uppåt kan det bli tätt snöfall. Det handlar allmänt om fem-tio centimeter. I fjällen kommer det blåsa upp vilket kan ställa till det rejält, säger Tobias Palmblad.

Stora problem i går

Även busstrafiken i Stockholm drabbades hårt under onsdagen.

– Det blir lite problem när är så här kallt och hög luftfuktighet, då blir det halka, säger Johan Nordgren, pressinformatör på SL.

Alla bussar i Märsta, Sigtuna, Arlanda, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Upplands Väsby fick ställas in på grund av halkan. Trafiken förväntades återgå till det normala först i dag på morgonen.

Problem för tågen

Även tunnelbanan och tågtrafiken drabbades av stora förseningar. Pendel- och fjärrtågstrafik drogs med förseningar på upp till en och en halv timme på grund av problem på nordgående spår mot Uppsala.

Också i Uppsala och inåt Mälardalen rapporterades flera trafikolyckor.