Budskapet: Det här är inte över

Uppdaterad 2016-04-06 | Publicerad 2016-04-05

Cruz ikapp Donald Trump i ny mätning

NEW YORK. Wisconsin verkar ha ett budskap till omvärlden:

Det här är inte över.

Ost- och ölstaten kommer av allt att döma ge utmanarna Bernie Sanders och Ted Cruz tunga primärvalssegrar i natt – och skapar därmed ny dynamik i racet som aldrig tar slut.

– Vinner vi här kan vi definitivt vinna alltihop, hävdar Sanders bestämt.

Det amerikanska primärvalet inleddes officiellt i början av februari och två månader senare trodde de flesta att det skulle vara över.

Redan efter rond tre i South Carolina respektive Nevada i mitten av februari var ju Hillary Clinton och Donald Trump i praktiken utsedda till vinnare.

Men rivalerna har vägrat ge upp, så ingen av de båda partiernas så kallade frontrunners är i närheten av säkra sina nomineringar och när Wisconsin i natt går till val ser det ut som bilden kompliceras ytterligare.

Kan bli favoriternas fall

Bernie Sanders och Ted Cruz kommer av allt att döma att tvåla till Hillary Clinton och Donald Trump rätt så ordentligt och i så fall börjar utgången av hela primärvalet framstå som oviss. 

Favoriternas förmodade fall är särskilt anmärkningsvärt då Wisconsin – förutom ölbryggerier och osttillverkning känt för starka, stridbara fackföreningar – är en delstat av just den sort både Clinton och, framförallt, Trump vunnit lätt tidigare.

För Cruz – som kapitaliserat hårt på en serie mindre lyckade utspel från Trumps sida de senaste veckorna – skulle en triumf i natt vara större än den inledande segern i Iowa.

Han visar då att han gjort ett verkligt genombrott, bromsat Trumps offensiv och kanske kan konkurrera också i de slag som följer i nordost – framförallt i New York och Pennsylvania.

På tisdagskvällen kom en ny opinionsundersökning från Reuters/Ipsos som visar att Cruz är ikapp Trump nationellt.

Det är en dramatisk comeback – det är bara en månad sedan Cruz låg 20 procentenheter bakom.

– För bara några få veckor sedan hävdade alla kommentatorer att jag var chanslös i Wisconsin, påminde den konservative Texas-senatorn under ett valmöte i Milwaukee nyligen.

– Detta skulle vara den perfekta staten för Donald. Men väljarna här har har tagit sig en närmare titt och förstått att Donald skriker och hojtar mycket, men inte har några lösningar. Fler och fler inser det.

Underförstått:

Väljarna i nordost – som normalt är högst skeptiska till Cruz form av konservatism – kommer göra samma upptäckt.

Sanders seger är sedan några dagar så given att Clinton avstått från att kampanja i Wisconsin och i ett mail till sina supportrar i måndags varnade för att tisdagskvällen kan komma att sluta i svår besvikelse.

”Vi ljuger inte”

Det vittnar om att den förra utrikesministern och hennes medarbetare börjar bli nervösa på riktigt.

Hon kommer för all att behålla sitt övertag i delegat-matematiken, men senatorn från Vermont får alltmer momentum och alltmer självförtroende – och hans budskap om att motståndaren är en politruk som har för starka band till Wall Street och inte går att lita på vinner alltfler anhängare.

Som han konstaterade nyligen:

– Vår kampanj har framgång av framförallt en anledning: Vi ljuger inte.

Vi samma tillfälle sa han:

– Vinner vi i Wisconsin, och det gör vi om tillräckligt många går ut och röstar, kan vi vinna alltihop.

Wisconsin kan kort sagt vara den verkliga vattendelaren i 2016 års primärval.