Turkiet och EU kritiseras hårt för flyktinghantering

Publicerad 2016-04-01

Uppgifter: Har skjutit ihjäl flera flyktingar vid gränsen

Turkiet skickar tillbaka tusentals flyktingar till det krigshärjade Syrien.

Bakom uppgifterna står Amnesty International som pekar på riskerna med den nya uppgörelsen mellan EU och Turkiet.

– I sin desperation att stänga sina gränser har EU-ledarna helt bortsett från det faktum att Turkiet inte är säkert för syriska flyktingar och att det blir mindre säkert dag för dag, säger John Dalhuisen, Amnestychef för Europa och Centralasien.

Turkiet skickar systematiskt tillbaka flyktingar in i inbördeskrigets Syrien, i strid med internationell rätt.

Det menar Amnesty International som efter att ha talat med en rad flyktingar, frivilligorganisationer och andra källor i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien nu slår larm. Frivilligorganisationen menar att grupper av flyktingar deporteras över gränsen i princip dagligen sedan mitten av januari.

Bland de som skickas till Syrien är många oregistrerade flyktingar, men Amnesty menar att det också förekommit fall där personer som inte kunnat uppvisa identitetshandling gripits och sedan deporterats, rapporterar AP.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tillbakavisar att människorna skickats tillbaka till Syrien mot sin vilja, rapporterar TT.

”Fästning Turkiet bildas”

Den nyligen ingångna överenskommelsen mellan EU och Turkiet gör att det senare lovar att ta emot oregistrerade flytkingar från unionen i utbyte mot stora miljardbelopp samt att EU tar emot flyktingar som sedan tidigare befinner sig i Turkiet.

Amnesty menar att uppgörelsen ligger bakom det man nu ser i Turkiet.

– Vi har sett bildandet av Fästning Europa. Nu ser vi på samma sätt hur kopian Fästning Turkiet bildas, säger John Dalhuisen i ett uttalande.

Tidigare under Syrienkrisen kunde alla med giltiga pass ta sig från Syrien och in i Turkiet. Nu tillåts bara de med akuta vårdbehov passera över gränsen. Situationen gör att många syrier som vill fly tvingas anlita smugglare för att ta sig in i Turkiet.

”16 flyktingar ihjälskjutna”

Vid sidan om Amnestys larm kommer också uppgifter om att flyktingar från Syrien skjutits till döds av turkiska gränsstyrkor.

Brittiska The Times skriver med hänvisning till Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter att 16 flyktingar, både vuxna och barn, skjutits ihjäl vid gränsen de senaste fyra månader.

Den brittiska tidningen har varit i kontakt med den oppositionella Fria syriska polisen och en Turkietbaserad flyktingsmugglare som båda säger att den egentliga siffran är högre än 16.