Trump fortsätter sin smutskastningskampanj

Uppdaterad 2016-07-30 | Publicerad 2016-07-29

Även Demokraternas partikonvent är nu överstökat och såväl Hillary Clinton som rivalen Donald Trump vässar retoriken inför höstens valrörelse.

Fastighetsmogulen Trump har de senaste dagarna svingat vilt mot sin rival med oförminskad styrka.

Och den som trodde att han skulle bli mer presidentlik i sin framtoning ser ut att få glömma det.

Tidigare under fredagskvällen intog demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och hennes vicekandidat, Virginia-senatorn Tim Kaine, scenen i McGonigle Hall vid Temple University, Philadelphia – för duons första väljarmöte sedan de på torsdagskvällen officiellt valdes att representera partiet i presidentvalet i november.

Demokraterna kickar igång valkampanj

”Från och med i morgon har vi 100 dagar på oss att presentera vår vision för Amerika. Så vad är då bättre än att starta den här kampanjen där allt började?”, twittrar Clinton under kvällen.

Vid väljarmötet, som alltså utgör startskottet för Demokraternas kampanjturné, presenterades hon av Kaine, som höll ett kortare anförande. Han nämnde bland annat de enligt sin mening största skillnaderna mellan Clinton och Trump och de respektive partikonventen som precis avslutats.

– Det republikanska konventet var som en förvriden och negativ rundtur. Det var inte en tur runt det här landet, det var en resa genom Trumps huvud, och det är en väldigt skrämmande plats, sa Kaine.

Något som framkallade en del skratt bland åhörarna.

Under kvällens möte i Philadelphia sa Hillary Clinton att hon och Tim Kaine under sin turné genom viktiga delstater som Pennsylvania och Ohio kommer att stanna vid ”platser som gör saker”. Hon passade samtidigt på att ge en känga åt rivalen Donald Trump, och sa att han ”inte gör någonting i Amerika utom konkurser”.

Utöver det lovade presidentkandidaten att hennes första 100 dagar i regeringsställning kommer innebära den största investeringen i nya jobb sedan andra världskriget. Clinton sa också att de kommer att fokusera på infrastruktur, teknik, ren energi och avancerad tillverkning, skriver nyhetsbyrån AP.

Trump i post-konvent-attack

Och Donald Trump var ännu en gång inte sen att kommentera hennes framträdande.

”Jag tittar på när ”Crooked Hillary” (ungefär ”ohederliga Hillary”) talar. Samma gamla saker, vårt land behöver förändring!”, skriver han på Twitter.

Precis som han under natten till fredag, då Clinton talade på partikonventet i Philadelphia, Pennsylvania, och accepterade nomineringen som demokraternas presidentkandidat, spottade ur sig nya elakheter.
”Crooked Hillary sa att jag inte kunde hantera inte kunde hantera av den hårdhänta stämning som utgör en politisk kampanj. Verkligen, jag slog precis 16 personer och jag slår henne”.

”Crooked Hillary nämnde mig 22 gånger i sitt mycket långa och mycket tråkiga tal. Många av hennes uttalanden var lögner och påhitt”, twittrade han senare.

Även Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence går till attack, om än i mer återhållsamma ordalag, i en intervju i ”The Hugh Hewitt Show”.

– Talet i går kväll var ingenting nytt. Det var bara mer av samma, mer regering, mer av samma misslyckade utrikespolitik, säger Pence enligt Politico.

”Lilla Bloomberg” hånas

Den kontroversielle fastighetsmiljardären, som tycks ha en förkärlek för att klistra nedlåtande epitet på sina meningsmotståndare, har i dagarna även gett sig på New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg och tidigare general John Allen, som utnämnts till fyrstjärnig general enligt Politico:
”'Lilla” Michael Bloomberg, som aldrig hade modet att kandiderat till presidentposten vet ingenting om mig. Hans sista period som borgmästare var en katastrof!”.
”General John Allen, som jag aldrig träffat men som talade mot mig förra natten, misslyckades fatalt i sin kamp mot IS. Hans meritlista = DÅLIG”, skriver Donald Trump i en tweet som avslutas med hashtaggen #NeverHillary, ”aldrig Hillay”.

Under fredagen släppte Trumps kampanj även ett uttalande om Clintons nomineringstal på Facebook, där hennes tal beskrivs som ”en kränkande samling klichéer och återvunnen retorik”.

”Hon ägnade kvällen åt att tala ner till det amerikanska folket, som hon sett ner på hela sitt liv”, står det bland annat att läsa.

Jämt opinionsläge bäddar för fortsatt strid

Det har länge varit känt att varken Hillary Clinton eller Donald Trump har särskilt hög popularitet bland väljarkåren. Faktum är att de båda har rekordlåga popularitetssiffror för en nyutsedd presidentkandidat. Enligt en färsk Gallup-mätning har 58 procent av väljarna en ofördelaktig bild av såväl republikanen som demokraten, skriver tidningen USA Today. Samtidigt är opinionsläget mellan de två kandidaterna mycket jämnt, även om det ser något motigt ut för Trump. I en mätning från NBC News och Wall Street Journal från som publicerades i förra veckan för han stöd av 41 av de tillfrågade. 46 procent av de svarande säger sig vilja se Clinton som USA:s nästa president.

Ett opinionsläge som banar väg för en fortsatt hätsk retorik under höstens kamp om Vita huset.