Ministern: Det här är olämpligt

Publicerad 2016-05-23

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har tidigare kommenterat Soldiers of Odin.

När Aftonbladet berättar att en nämndeman sympatiserar med dem blir han förvånad.

– Sympatiserar? Jag tycker det är olämpligt, säger han.

Anders Ygeman (S).

Under vintern och våren har Aftonbladet vid flera tillfällen rapporterat om Soldiers of Odin.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har några gånger kommenterat gruppen och att myndigheterna arbetar aktivt mot medborgargardet.

– Den del av den högerextrema miljön som utgör ett hot mot demokratin, den har Säkerhetspolisen under sträng bevakning. Så det är klart att det sker ett underrättelsearbete mot den här miljön, sa han till TT i april månad.

”Chefen för domstolen som avgör”

När inrikesministern får besked om Aftonbladets avslöjande blir han förvånad men säger att det är upp till domstolen att fatta beslut om nämndemannen.

– Jag tycker att det är olämpligt men det är chefen för domstolen som avgör och väljer att avskilja någon från nämndemannauppdraget, säger han.

”Lynchmobb”

Anders Ygeman tycker att polisen hittills hanterat gruppen på ett bra sätt.

– Det är bra med människor som vill hjälpa polisen men Soldiers of Odin är inte en sådan organisation. De sprider otrygghet och de som är med i organisationen har ett förskräckande brottsregister, säger inrikesministern och fortsätter:

– Vi behöver alla goda krafter för att möta utvecklingen i samhället men den här typen av lynchmobbar är inte en del av de goda krafterna.

Läs också:

Dömda våldsmän patrullerar för att ”skapa trygghet”

Följ ämnen i artikeln