Trump och Clinton tog storsegrar i viktigaste delstaten

Publicerad 2016-03-23

NEW YORK. Donald Trump och Hillary Clinton vann båda stort i Arizona i morse.

Därför hjälpte det inte utmanarna Ted Cruz och Bernie Sanders särskilt mycket att de samtidigt bärgade lika stora segrar i de mindre delstaterna Utah och Idaho.

Favoriterna fick fler delegater i alla fall.

– Det här är tid för Amerika att leda, inte att huka sig, och vi ska leda och besegra terrorismen och försvara våra allierade, sa Clinton i ett segertal som präglades av terrorattackerna i Belgien och på många sätt lät som att höstens valkamp mot Donald Trump redan börjat.

Ett knappt dygn efter terrorattackerna i Bryssel hölls nya amerikanska primärval och caucus-möten i Arizona och Utah – plus demokratiska caucus-möten i Idaho – och fasorna världen vakande upp till på tisdagen kom förstås att prägla den senaste i raden av valomgångar.

Hela dagen pratade de kvarvarande kandidaterna om hotet från den islamistiska terrorn och om hur IS ska bekämpas.

”Vi bygger inte murar”

Sedan visade det sig tämligen snabbt att respektive partis ”front-runner”, Donald Trump och Hillary Clinton, båda vunnit större än väntat i Arizona – den största och viktigaste delstaten som stod på spel.

I vad mån väljarna påverkades av den senaste påminnelsen om oron och otryggheten i världen är inte känt, det lär mer ingående vallokalsundersökningar visa, men den spelade säkert roll.

Och när Hillary Clinton höll sitt segertal i Seattle i Washington uppehöll hon sig nästan uteslutande vid skillnaderna mellan sin egen och Donald Trumps syn på terrorbekämpning.

– Det sista vi behöver är ledare som driver fram ännu mer rädsla. Ställd inför terror får Amerika inte panik. Vi bygger inte murar och vänder inte ryggen åt våra allierade, sa hon och fortsatte.

– Det här är tid för Amerika att leda, inte att huka sig, och vi ska leda och besegra terrorismen och försvara våra allierade.

Bernie Sanders nämnde hon inte överhuvudtaget – som om primärvalet redan var avgjort.

Trump utökade sin ledning

Några timmar senare visade det sig emellertid att den radikale senatorn från Vermont vunnit med betydande marginaler i Utah och troligen också Idaho, vars caucus-möten dock lockade så rekordstora skaror väljare att de försenades med flera timmar.

Det hjälper honom att återvinna lite av det momentum som dog efter förra veckans svåra nederlag, men för att hämta in något av Clintons försprång i antal delegater hade Sanders behövt betydligt bättre siffror i Arizona.

Likadan är situationen för Ted Cruz på den republikanska sidan.

Han tycks ha vunnit Utah med mer än 50 procent av rösterna och det var precis vad som krävdes för att han skulle kunna tillgodoräkna sig samtliga 40 delegater.

En framgång i sig, förstås.

Men Donald Trump – som inte höll något tal under natten utan nöjde sig med lite jubel på Twitter – tog samtidigt alla 58 i Arizona och utökade således sin ledning ändå.