Grekisk polis kritisk mot Säpo efter terrorgripandet

Publicerad 2016-02-08

Ska inte ha informerats om terrormisstänktas resa

Terrordömde Mirsad Bektasevic greps i nordöstra Grekland efter en rutinkontroll.

Nu kritiseras Säpo för att inte ha informerat den grekiska polisen om att den svenska medborgaren var på väg till landet.

– Polisen här har varit upprörd över att de inte fick någon information, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Gripandet av 28-årige Mirsad Bektasevic, som 2007 dömdes till fängelse i Bosnien för bland annat förberedelse till terrorbrott, skedde av en slump.

I torsdags förra veckan var han tillsammans med en 19-åring, som har uppehållstillstånd i Sverige, i den grekiska hamnstaden Alexandroupolis. När männen försökte ta sig till gränsen mot Turkiet tyckte poliser på plats att de betedde sig konstigt.

Poliserna bad att få se männens id-handlingar. Vid en kontroll av deras packning upptäcktes bland annat två macheteknivar, hölster till automatvapen, stridsutrustning och kontanter.

Männen greps och fördes till polisstationen.

Kritik mot Säpo

Enligt lokal polis ska männen ha varit på väg till Syrien för att strida med terrorgruppen IS. De uppges ha lämnat Sverige i bil och sedan flugit från Köpenhamn till Aten. Därifrån ska de ha fortsatt med kollektiva färdmedel till Alexandroupolis.

Efter händelsen ska den grekiska polisen ha varit mycket kritisk mot att den svenska säkerhetspolisen, Säpo, inte informerade om att männen var på väg. Detta uppger lokala poliskällor för Aftonbladet.

– Polisen här har varit upprörd över att de inte fick någon information. De visste ingenting och gripandet skedde av en slump, säger en uppgiftslämnare.

Något som talar för att männen inte bevakades är att de greps av poliser ur Dias-gruppen, enligt en källa. Dias består av mc-poliser som normalt sett inte sysslar med terrorbrott.

”Väl fungerande samarbete”

Samtidigt har det förkommit uppgifter i medier i Bosnien om att den grekiska underrättelsetjänsten övervakade de två männen från det att de landade i Aten. Det har dock inte bekräftats officiellt.

Säpo vill inte kommentera vilka åtgärder som har vidtagits i ärendet.

”Svenskar som misstänkts för brott i ett annat land är främst en fråga för Utrikesdepartementet. Av hänsyn till integritet uttalar vi oss inte om enskilda individer”, skriver Simon Byrnert på Säpos presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Han fortsätter:

”Vi har ett mycket väl fungerande samarbete med säkerhetstjänster och polismyndigheter i Europa och andra delar av världen. Det bygger på förtroende, och därför kan vi inte berätta några detaljer om det.”

Åtalas för terrorbrott

I tisdags ställdes Mirsad Bektasevic och 19-åringen inför häktesdomaren i Alexandroupolis. Efter en lång förhandling stod det klart att männen ska åtalas för terror- och vapenbrott.

De kommer att sitta frihetsberövade i väntan på rättegång.

Enligt Aftonbladets uppgifter har de misstänkta nu förts till två olika fängelser. Rättegången väntas hållas inom ett år.