Experterna: Årets kräftor smakar illa

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2009-08-04

8 av 20 är oätliga – se till att du väljer rätt

Här har ni årets stora kräftvarning:

Åtta av de tjugo kräftmärken Aftonbladets testpanel smaskade i sig var oätliga eller snudd på.

– Väldigt få smakar bra, säger kocken Monika Ahlberg.

Aftonbladets testpanel med fyra stjärnkockar har sörplat i sig de vanligaste kräftsorterna som säljs djupfrysta i butiken.

Och juryn är inte imponerad.

Kvaliteten på årets frysta kräftor är mer ojämn än på länge. Några kräftor har ”glömt att duscha”, spadet är fullt av lera, andra ”smakar bajs”, andra däremot ”blir man väldigt gärna bjuden på”.

”Satsa på allt runt omkring”

Att välja rätt blir därför viktigare än någonsin. I Aftonbladets test blir de flesta kräftorna sågade, några får godkänt och bara ett fåtal får tummen upp av juryn.

Bäst i år blev Pandalus kinesiska ”50 kräftor”.

– Riktigt goda, säger kocken Mathias Pilblad om det kinesiska storpacket.

Även Pandalus lilla förpackning, 12 kinesiska kräftor, hamnar på topp.

Årets svenska skörd går däremot kräftgång och hamnar långt från prispallen.

– De går inte att äta, det är oförskämt att sälja dem överhuvudtaget, säger kocken Monika Ahlberg om Ullmos svenska kräftor.

Men ett bottennapp med kräftorna kan kompenseras med ”Helan går” och botten upp.

– Har man dåliga kräftor kan man satsa på allt runt omkring, som till exempel spriten. Det viktigaste med kräftskivan är ju ändå festen, säger Mathias Pilblad.

”Kräftskivan är folklig”

Tommy Myllymäki, årets kock 2007, rekommenderar att satsa på färre men färska kräftor.

– Man kan ju komplettera med pajer och kantarelltoast, säger han.

Men Alexandra Zazzi, som lagar mat i radions P1, varnar för att förvandla kräftskivan till en snobbig finmiddag.

– Kräftskivan är folklig, man vill ju ha en riktig kräftfrossa. Kunna äta så mycket man vill. Då funkar bra frysta kräftor perfekt, säger hon.