Jhenny, 26, jagades tre kilometer av björn: ”Värsta jag upplevt”

Uppdaterad 2018-07-05 | Publicerad 2018-07-04

Först hörde de två ryttarna någon som visslade i skogen. Sedan ett mumlande.
Plötsligt bröt en björn fram mellan träden – och jagade dem i tre kilometer.
– Det är bland det värsta jag varit med om, säger Jhenny Larsson.

På midsommardagen var Jhenny Larsson, 26, och Céline Oldstrand, 19, ute och red i skogen mellan Övre Kaxås och Söråsen, nordväst om Östersund.

Under ridturen hörde Céline ett svagt visslande inifrån skogen. Hon tyckte det var obehagligt, och fick en känsla av att de var förföljda. Jhenny hörde inte ljudet, och avfärdade det som onödig oro.

Hästarna fick panik

En bit senare hörde de ett mumlande mellan träden. Det lät som om bärplockare gick därinne och småpratade. Då började Jhenny också höra visslandet.

Sen kom ett högt ljud, som om någon tog i och busvisslade. Jhennys häst Grollan fick panik.

– Oftast när en häst blir rädd känner man hur hjärtat dundrar under sadeln. Men nu frös hon bara till is, sen hörde man hur hon djupandades och hjärtat slog jättesakta. Sen drog hon som en avlöning, säger Jhenny Larsson.

”Det var ingen liten björn”

Både Jhennys och Célines hästar satte iväg i full fart, men ännu visste de inte varför. Då ropade Céline:

– Titta inte åt höger!

Jhenny tittade, och såg en björn springa i skogen 4–5 meter bredvid dem. Hästarna galopperade på öppen stig, men björnen såg inte ut att behöva anstränga sig för att hålla samma fart mellan de täta trädstammarna.

–Jag fick ingen kontroll på hästen, och jag visste inte vad jag skulle göra om jag ramlade av. Jag har en blodpropp i benet, Céline har blödarsjuka. Det innebär att ett litet blåmärke kan vara livsfarligt för henne, säger Jhenny Larsson.

Hon försökte få kontakt med Céline, som nu blundade, grät och klamrade sig fast hårt på sin häst. Även Jhenny fruktade för sitt liv.

– Det är bland det värsta jag varit med om.

Den svenska brunbjörnen kan väga upp till 600 kilo och bli 1,5 meter hög.

Jagade i tre kilometer

Björnen jagade dem i tre kilometer, innan de kom ut ur skogen. Då satte den sig i skogsbrynet och tittade på de båda ryttarna.

Varför den förföljde dem vet de inte. De fick inte känslan av att den egentligen ville attackera – om så varit fallet hade den flera möjligheter att göra det.

– Det är väldigt torrt och svårt att hitta mat just nu. Vi kanske helt enkelt kom och störde när björnen just hittat något att äta.

Tidigare red Jhenny i skogen varje dag – men efter händelsen har ingen av dem varit i där igen.

– Jag lär inte rida där igen den närmaste tiden. Céline tror jag nästan aldrig kommer göra det igen.

Följ ämnen i artikeln