Väder

Beskedet: I veckan kan våren vara här

Av: 

Alexzandra Persson

NYHETER

Längtar du efter att få se årets första snödroppar i rabatten, höra fågelkvitter och ta en kaffe i vårsolen?

Bor du i södra Sverige behöver du inte vänta länge. Redan till helgen kan den meteorologiska våren vara här.

Nu blir dagarna allt längre och på många håll i landet kan man glimta en strimma solljus när man beger sig hem från jobbet.

Det finns även en chans att våren kommer tidigt i år, enligt Mikael Luhr, meteorolog på klart.se. Tidigast på söndag kan det bli meteorologisk vår i Skåne, stora delar av Blekinge, längs västkusten, sydöstra Småland, Öland och Gotland.

Sol och vårvärme vid Hötorget i Stockholm.
Bor du i södra Sverige finns det chans till vår i helgen.

Det blev ingen vinter i år

I södra Sverige fanns det alltså ingen anledning att ta fram vinterkängorna i år. I södra Skåne, norra Öland samt sydligaste Gotland kommer man att gå direkt från höst till vår.

– I dagens klimat är det mer vanligt att ett par kustnära områden går direkt från höst till vår. Sen varierar det från år till år hur stora områden som går direkt från höst till vår, säger Mikael Luhr.

Våren kan dröja fram till april

I resten av Sverige kan våren dock dröja. I de inre delarna av Götaland är det osäkert när våren kommer då kall luft kommer att dra in över området under fredagen och lördagen.

– I början på mars kommer det kännas mer som vår här. Vi har fortsatt en del kalla nätter att vänta framöver, säger han.

I norra Sverige finns det inte heller någon prognos för när våren kommer. Det hör dock till vanligheten att våren infaller i april i de nordligaste delarna av landet.

Mikael Luhr, meteorolog på klart.se

Två stormar på väg mot Sverige

Det kan bli blåsigt i veckan då resterna av två stormar kommer dra in över Sverige. Under torsdagen kommer det framförallt blåsa i Götaland. Kraftigt regn eller blötsnö är även att vänta här. Natten till lördagen drar den andra stormen in och drabbar både Götaland och Svealand med både blåst och snö.

Under fredagen finns det däremot solchanser i hela landet. Resterande dagar blir det molnigt och i norra Sverige blir det riktigt vinterväder med med mycket snö.

I resten av landet kan våren i stället dröja. Enligt meteorologen Mikael Luhr kan det bli blåsigt under veckan i delar av Sverige. Vädervarningar har även utfärdats mellan Umeå och Sundsvall och i delar av Lapplandsfjällen.

Gul och orange varning

Flera vädervarningar har även utfärdats och gäller under onsdagen och torsdagen. Mellan Sundsvall och Umeå gäller gul vädervarning då det kan falla mellan 10–20 cm snö. I Örnsköldsviksområdet kan det falla upp till 30 cm snö, och därför har en orange vädervarning utfärdats där.

En gul varning är även utfärdad på kalfjället mellan mellersta och norra Lapplandfjällen på grund av kraftiga vindar.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Sverige

Klart.se