16-åring misstänkt för mordet på Fredrik Andersson

Publicerad 2022-07-31

Ordningsvakten Fredrik Andersson, 54, sköts ihjäl på ett gym när han försökte avväpna en misstänkt torped.

En 16-åring har nu gripits misstänkt för mordet. Under tre månader höll han sig undan – i Armenien.

Av polisen kopplas han till ett kriminellt nätverk.

I slutet av mars gick en maskerad och pistolbeväpnad person in på Delta gym i Vasastan. Måltavlan var en person ur mc-gänget Bandidos. 54-årige Fredrik Andersson försökte dock avväpna den misstänkte torpeden, enligt uppgifter. 

Men i stället blev han skjuten till döds. 

Spåren ledde till Armenien

Två veckor efter dådet greps en 18-årig man som misstänkt för mordet. Han var tidigare åtalad för en liknande skjutning med kusliga likheter. 2020 gick en maskerad man in på en frisersalong i Borås. Den tilltänkta måltavlan klarade sig även den gången, men istället blev frisören träffad i benet. Efter att i tingsrätten ha dömts för dådet, friades han av hovrätten. 

18-åringen har sedan april suttit häktad för mordet på Fredrik Andersson.

Redan i april riktades misstankar även mot en 16-åring.

Men nu kan Aftonbladet berätta att utredningen tagit en ny vändning. Redan i april riktades misstankar även mot en 16-åring. Han var dock försvunnen och det visade sig att han var i Armenien, där han även är medborgare. Under tiden i Armenien beviljades han svenskt medborgarskap men kunde inte resa till Sverige på grund av strul med passet. Detta enligt handlingar som hans advokat Anna Sjölund lämnat till tingsrätten. 

16-åringen kopplas av polisen till ett kriminellt nätverk, och är dömd för en misshandel förra hösten.

16-åringen slog ett tiotal slag

Då 16-åringen återvände till Sverige i början av juli greps han, och sitter nu häktad. 

– 16-åringen är häktad misstänkt för mord. Den 18-åring som tidigare var misstänkt för mord, är nu i stället häktad som misstänkt för medhjälp till mord, säger åklagare Daniel Suneson.

16-åringen kopplas av polisen till ett kriminellt nätverk, och är dömd för en misshandel förra hösten.

16-åringen kopplas av polisen till ett kriminellt nätverk, och är dömd för en misshandel förra hösten. Själv menade han att det handlade om självförsvar och att offret hade hotat med att skjuta honom. ”NN har gått på boxning så han vet att han inte slog hårt för han kan kontrollera detta”, går att läsa i polisens förhör med honom. På övervakningsbilder från misshandeln kunde dock polisen konstatera att 16-åringen utdelat ett tiotal slag mot offrets ansikte.

Straffet blev ungdomstjänst.

Om att 16-åringen nu misstänks för mordet på Fredrik Andersson, säger hans advokat Anna Sjölund:

–  Jag har ingen mer kommentar än att min klient nekar till brott och nekar till att ha någon inblandning i den här händelsen.

Fredrik, 54. sköts till döds inne på gymmet.

”Han tvekade inte att riskera sitt eget liv”

Även Daniel Suneson är förtegen om utredningen, men berättar att ytterligare en man är häktad för medhjälp till mord. Det handlar om en man i 30-årsåldern. 

Fredrik Andersson arbetade som ordningsvakt och hade tre barn. 

– Få människor var så oegennyttiga som Fredrik. Han tvekade inte att riskera sitt eget liv. Om han förstod att han var mest lämpad att göra något, då gav han sig in i det, berättade hans vän Rasmus Dahlstedt för Aftonbladet.

Han berättade även att det skulle startas en minnesfond. 

– Denna har möjlighet att stödja och uppmuntra människor som visar mod. Behovet av civilkurage är stort i dagens Sverige.

Alla misstänkta nekar till brott. Åklagaren hoppas kunna väcka ett eventuellt åtal i början av hösten. 

Tekniker utanför gymmet i Vasastan i Stockholm efter skjutningen.