Oppositionen vill aktivera försvarsberedningen

Publicerad 2022-01-26

Ryssland har spänt det säkerhetspolitiska läget med militär längs Ukrainas gräns. De har även hotat Sverige och Finland.

Oppositionspartierna vill att försvarsberedningen aktiveras – men Magdalena Andersson (S) vill diskutera andra lösningar med.

– Det finns för- och nackdelar med försvarsberedningen. Men det här handlar om mer än försvarspolitik, säger statsministern under en pressträff.

Ryssland har radat upp militär längs gränsen till Ukraina, har hotat bland annat Sverige och krävt att Nato inte ska ta in fler medlemmar.

Nu kräver oppositionen att försvarsberedningen kallas in. Där kan riksdagspolitiker, sakkunniga och experter diskutera hur Sverige borde agera.

På onsdagens pressträff meddelade statsminister Magdalena Andersson att säkerhetsläget är osäkert.

– Vi har uppmanat regeringen att om den vill ha bred enighet om försvars- och säkerhetspolitiken i ett mycket speciellt läge, då krävs det mer än bara informationsmöten, säger Ulf Kristersson (M).

– Försvarsberedningen är det naturliga formatet. Jag uppfattar det som att regeringen vill gå hem och tänka på saken.

Statsministern: Spänt säkerhetsläge

På onsdagens pressträff meddelar statsminister Magdalena Andersson (S) att det läget är spänt och osäkert.

– Rysslands agerande har skärpt läget. Den allt mer konfrontativa retoriken, den ökade militären vid Ukrainas gräns och de krav Ryssland ställt på den europeiska säkerhetsordningen, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Hon sa att regeringen är tydlig i alla sammanhang med att de krav Ryssland framfört är oacceptabla.

– Ytterligare rysk aggression mot Ukraina kommer få konsekvenser. Inklusive sanktioner.

Ryska militärens övning i Krasnodar, Ryssland.

Men hon vill inte säga om försvarsberedningen kommer att kallas in, eller om samtalen kommer att hållas i andra nämnder eller utskott – trots att oppositionen har majoritet i riksdagen.

– Det finns för- och nackdelar med försvarsberedningen. Det är en etablerad form, men det här handlar om mer än försvarspolitik. Det handlar även om utrikespolitik och diplomati, säger Magdalena Andersson.

– Från regeringens sida är det ingen prestige i vilket forum dialogen förs i. Det som är viktigt är att ha en nära och tät dialog i Sverige, att kunna visa på en samsyn utåt.

”Risk att allt går åt helvete”

Det finns inget direkt hot mot Sverige just nu, menar utrikesminister Ann Linde. Men det finns en risk för att för att Ryssland tar över de delar av Ukraina som styrs av separatister.

– Jag hoppas fortfarande på det diplomatiska spåret, men det finns en risk att allt går åt helvete. Vi får inte vara oförberedda på att det faktiskt kan göra det, säger Ann Linde till Svenska Dagbladet.