Preppern Ingrid, 43: ”Vi är så oerhört bortskämda i det här landet”

Publicerad 2020-03-13

Arkivbild. Ett skafferi som kan fyllas med torrvaror är viktigt om man hamnar i karantän och inte kan få hjälp att handla mat.

Coronavirusets snabba spridning har tagit många på sängen. Något som inte minst märks i butikshyllorna där det plötsligt började hamstras friskt – panikbunkring pågår på sina håll inför en överhängande karantänrisk.

En som redan är förberedd är 43-åriga Uppsalabon Ingrid som är prepper och brinner för krisberedskap.
– Många verkar upprörda och kränkta över att de inte är beredda, säger Ingrid.

Ingrid, 43, vill inte gå ut med sitt hela namn eller bild. Det kan drevas ganska friskt inom preppercommunityn, förklarar hon.

Hon har varit prepper i tio år. Innan utbrottet av covid-19 och medföljande risker för karantän och samhällsstörningar, har hennes beredskap inte satts på prov annat än vid mindre strömavbrott.

– Jag har kallat mig för prepper ett bra tag nu. Men jag har alltid varit intresserad av det här. Jag har en förkärlek för skildringar av postapokalyps inom litteratur och film, den genren är väldigt spännande, säger hon.

– Hur agerar folk i en extrem situation? I min familj säger vi lite skämtsamt "när apokalypsen kommer". Inte om den kommer. Att vi är väl beredda på kris och kan ha en humoristisk inställning till det det gör att mina barn är väl förberedda och lugna nu.

”Vill vara förberedd för allt”

Att vara prepper innebär att man skapar förutsättningar för att klara olika samhällsstörningar och kriser utan hjälp utifrån. En prepper har ofta bunkrat vatten, mat och olika sorters utrustning som kan komma till pass om en systemkollaps inträffar.

I många år bodde Ingrid i ett hus i skogen. Då handlade hennes preppning om att vara självförsörjande, odla eget, elda och laga mat på järnspis, koka snö om strömmen gick.

Efter flytt till en lägenhet i en ort i Uppland har det även handlat om klassiska prepper-åtgärder. Att se till att ha ett förråd av mat, torrvaror som räcker länge, dunkar med vatten, spritkök och batteridriven radio.

– Många tycker att det är överdrivet. Jag står längst ut i andra änden, jag vill vara förberedd för allt.

Redo för karantän

Redan när det började rapporteras om coronaviruset började Ingrid förbereda sig inför olika eventualiteter.

Hon säger att hon är häpen över att de flesta inte tycks tänka ett steg längre. När torrvaror och konserver plötsligt snabbt började sina på både butikshyllor och hos leverantörer hade Ingrid redan sedan länge ett gediget karantänanpassat förråd.

— Själv började jag förbereda mig extra för längesen, när krisläget var helt annorlunda. Jag tog helt enkelt lite extra varje gång jag handlade – utifall att. Jag köpte sådant som håller länge och sådant som går att frysa – mjölk går exempelvis utmärkt att frysa.

– Men jag har också tänkt på att preppa med sådant som kan piffa till tillvaron lite extra om man skulle behöva sitta i karantän längre. Extra påsar med chips – och glass. Nu tror jag inte att jag och barnen kommer att behöva låsa in oss i ett halvår, men om det händer så är vi beredda på flera fronter och kan ha det lite härligt också.

Jobbar hemifrån

Ingrid har också varit noga med andra försiktighetsåtgärder. Nu jobbar hon hemifrån och försöker gå ut så lite som möjligt men när hon befinner sig i kollektivtrafiken tar hon aldrig av sig handskarna och spritar händerna ofta.

– Jag har svårt att förstå att man inte tänker steget längre. Nu har jag följt chatten på Aftonbladet och kan bli häpen över att många blir upprörda och nästan kränkta över att inte ha förberett sig och hållit sig informerade. Jag tycker att det är naivt och lite egoistiskt att tro att allt bara ska lösa sig, säger Ingrid och fortsätter:

– Människor vill bli informerade och omhändertagna, man litar blint på att någon annan ska ordna allt åt en. Vi är så oerhört bortskämda i det här landet, med att allt ska fixas åt en. Men det är möjligt att man tar sig en funderare efter corona nu. Det hoppas jag att hela samhället gör, olika myndigheter och så, men också individen. För om vi tittar på historien så är det ju högst sannolikt att det kommer att hända igen.

PODD Coronaviruset är en pandemi – vad händer nu?

I dagens avsnitt pratar vi om hur coronaviruset blivit en pandemi och hur länge det kan pågå. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln