Uppgifter: Mamma hittade vapen i dotterns väska

Publicerad 2024-04-30

Polisen larmades till en bostad norr om Stockholm.

Där hade en mamma hittat vapen.

Nu har en flicka i 15-årsåldern häktats.

Tidigare i veckan slog en mamma larm till polisen. Hon ska då ha hittat två pistoler och ammunition i sin dotters väska, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen kom därefter hem till familjen, som bor norr om Stockholm.

Efter att de undersökt saken beslutade de om att gripa flickan, som är i 15-årsåldern, enligt källor. Flickan har senare anhållits och häktats misstänkt för grovt vapenbrott.

Polisen vill inte kommentera ärendet närmare.

”Jag kan inte kommentera händelsen då det berör ett utredningsärende och därmed omfattas av förundersökningssekretess”, skriver Rebecca Landberg, presstalesperson för Stockholmspolisen, i ett mejl.

Det är oklart om flickan har någon nätverkskoppling. Polisens teori är att hon förvarat vapnen åt någon annan, erfar Aftonbladet.

Flera liknande fall

Polisen har flera gånger sett hur barn och unga utnyttjas och hotas av de kriminella nätverken för att förvara vapen eller droger åt dem. Många gånger handlar det om barn som är placerade på HVB-hem som rekryteras till gängen och hotas eller lockas att utföra uppdrag åt dem.

För bara några veckor sedan slog föräldrar larm efter att de börjat misstänka att deras döttrar höll på med något olagligt. När polisen kontrollerade dem, på en plats söder om Stockholm, visade det sig att flickorna bar på ett skarpt vapen, enligt uppgifter.

Båda flickorna var i 15-årsåldern.

Därför utnyttjas de

Poliser som Aftonbladet talat med tror att det finns olika anledningar till varför många barn dras in i gängvåldet. En anledning tros vara att de är lättare att övertala än äldre personen. En annan är att barnen själva söker sig till gängen och ber om att utföra dåd.

Polisen har också sett hur gängen börjat få slut på så kallade ”utförare”, och därför vänder sig till allt yngre personer som ofta är i utsatta positioner.

Följ ämnen i artikeln