Efter skyfallen i Europa: ’Vi har förstört klimatet’

Publicerad 2024-05-23

Räddningstjänsten jobbade för att få loss fordon som fastnat i vattenmassorna. Här en lastbil som fick stopp vid en bro längst Lauterachfloden i tyska Kastsl.

Kraftiga skyfall har plågat Europa de senaste dagarna.

I Tyskland har den mäktiga Moselfloden svämmat över sina bräddar, bilar har fastnat under viadukter – andra har svepts med av vattenmassorna.

Och än är det inte över.

Följ ämnen

De kraftiga ovädren med häftiga regn och åskväder har drabbat framför allt norra och nordöstra Tyskland. Nu ökar risken även i sydvästra Tyskland, där varnas för skyfall i Bayern och Baden-Württemberg, skriver tyska tidningen Stern.

”Vattnet var överallt”

Polis och räddningstjänst har hittills framför allt jobbat i Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern.

I båda områdena inträffade flera trafikolyckor på grund av det myckna regnandet och boende fick se sina källare översvämmade.

”Vattnet var överallt där det inte borde vara”, sa en talesperson på onsdagskvällen.

En bil trotsar vattenmassorna och plöjer genom vattenmassorna i Kirn i Tyskland efter häftiga regn och jordskred.

Flera vägar översvämmades, bland annat A1, A20 och inne i Hamburg. I staden Brebach i Saarland har hela kvarter lagts under vatten, som lägst knädjupt och högst upp till höftdjupt.

– Mitt sovrum ligger på bottenvåningen och det har aldrig varit översvämmat förut. Det här är första gången, säger Mirkan Sarikabadayi till France24.

Enligt myndigheterna var översvämningarna de värsta på nära 30 år.

”Aldrig sett såna översvämningar”

I Hemmersdorf tvingades flera invånare evakuera till en gymnastiksal.

Stadens borgmästare Gisel Hensler säger till tv-kanalen:

– Jag är född och uppvuxen här, men jag har aldrig sett sådana här översvämningar och det har inte någon av stans invånare heller.

Den senaste veckan har flera länder i norra Europa fått se översvämningar. Förutom Tyskland har också Frankrike, Nederländerna, Italien och Belgien drabbats.

– Vi har själva förstört klimatet, det är det som är problemet. Och jag tror att mer regn kommer att falla, säger Hubert Hannes, som bor i belgiska Voeren, till France24.

Moselfloden svämmade den senaste veckan över sina bräddar i tyska Zell.

Premiärminister Alexander De Croo kallar översvämningarna ”de värsta någonsin i regionens historia”, enligt tv-kanalen DW News.

Bouzonville i Frankrike var en av städerna som drabbades hårt. Där översvämmades hela kvarter, precis som i Tyskland, och vattnet stod i en del områden 40 centimeter högt.

Marco Marani, klimatexpert vid Paduauniversitetet i Italien, säger:

– På två dygn har flera områden fått regn som normalt sett kommer under hela maj månad. Framför allt Veneto i norra Italien har drabbats hårt där floder har svämmat över sina bräddar och i nordöstra Italien har två broar spolats bort. Sådana här översvämningar ser vi bara var 200:e–300:e år.

– Vi ser också översvämningar i Brasilien och Afganistan och vi ser att de här händelserna återkommer mer regelbundet nu.

Lutar sig mot statistik

Han säger att man inte ska lita på vad man tror är rätt. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

– I Padua har man fört statistik sedan 1725 och när man analyserar datan så ser man tydligt att saker har förändrats – och det började på 1950-talet. Ökande temperaturer gör att atmosfären innehåller mer vatten. Varje grads ökning av temperaturen gör att det blir en sjuprocentig ökning av vatten i atmosfären. Och det får konsekvenser, säger Marco Marani till DW News.

Räddningstjänsten evakuerar en kvinna och henners två barn med en gummibåt efter att delar av Milano drabbats av översvämningar efter de ihållande regnen i förra veckan.