Undantagstillstånd utlyst på Island

Publicerad 2024-02-08

Lavan flödar på Island.

Det nya vulkanutbrottet har gjort att det är risk för varmvattenbrist.

Detta har gjort att undantagstillstånd har utlysts.

Isländska myndigheter har utlyst undantagstillstånd har utlysts efter vulkanutbrottet, rapporterar flera medier.

Det är bland annat risk för brist på varmvatten i ett område.

Bland annat har Keflavíks flygplats, som ligger 30 kilometer från utbrottsplatsen, inget varmvatten under eftermiddagen.

– Vi är väl förberedda om nödvändiga åtgärder behöver vidtas, bland annat för att svara på en eventuell nedkylning i terminalen, säger Guðjón Helgason, informationsansvarig på flygbolaget Isavia till Ruv.

Blå lagunen i riskzonen

Utbrottet inträffade vid 06-tiden på torsdagsmorgonen. 40 minuter tidigare hade skakningar känts av i området.

– Det hände väldigt snabbt, säger Benedikt Ófeigsson, geofysiker vid Islands meteorologiska institut, till isländska tv- och radioföretaget Rúv.

Det isländska väderinstitutet, Vedurstofa Islands, skriver på sin sajt att kustbevakningen flugit över lavaflödet och konstaterat att sprickan är tre kilometer lång och att lavan rinner västerut.

Lavan rinner nu i riktning mot den blå lagunen som utrymdes under morgonen. Anläggningen kommer kunna öppna igen om någon dag, beroende på hur situationen utvecklar sig.

Även området kring kraftverket Svartsengi har påverkats – där har en väg i närheten stängts av.

Utbrottet är det tredje på kort tid. Senast i januari rann lavan in i Grindavik och hela byn tvingades evakuera.

Lavan närmar sig vägen i närheten av Blå lagunen.

Vulkanologen: Varit inaktiv i 800 år

Konsekvenserna av vulkanutbrottet är inte samhällsomstörtande. I alla fall inte än, enligt Valentin Troll, vulkanolog och professor vid Uppsala universitet.

– Både vulkanen och utbrottet är förhållandevis litet i storlek. Men den ligger besvärligt till. Nära Grindavik, gasledningar, stora vägar och kraftverk, säger han.

Problemet handlar snarare om vulkanutbrotten pågår under längre tid. Och Troll säger att Reykjaneshalvön gått in i en ny period av vulkanisk aktivitet, efter att ha varit inaktiv under 800 år.

– Vi är i början av en ny utbrottscykel som kan pågå mellan 100 till 200 år. Fler, om än mindre utbrott, väntar under de kommande åren och decennierna, säger Troll.

– Det finns inget vi kan göra åt det tyvärr. Den här cykliska rytmen har vi sett pågå under 3 000 år, säger Troll.

”Grindavik kan behöva överges”

Till skillnad från det kraftiga utbrottet på Eyjafjallajökull under 2010 kommer inte utbrottet påverka flygtrafiken i samma mån, menar Troll.

– Eyjafjallajökulls magmatyp gjorde att askmolnen nådde högre upp. Vi förväntar oss att askan och gasen från det här utbrottet bara kommer att nå mellan två och tre kilometer.

Däremot kan långsiktiga konsekvenserna av utbrotten skada turistnäringen, enligt Troll, som är en av Islands viktigaste industrier.

– Om lavan rämnar skyddsvallarna runt kraftverket Svartsengi kan eltillförseln till flygplatsen försvinna, vilket påverkar inflödet av turister till Island och därmed ekonomin.

För lokalbefolkningen ser han stora problem.

– Grindavik kan komma att överges om utbrotten fortsätter.