Montenegro spionmisstänker ryska diplomater

Av:  TT-AFP

Montenegros avgående premiärminister Dritan Abazovic. Arkivbild.
Montenegros avgående premiärminister Dritan Abazovic. Arkivbild.

Montenegro misstänker att ett nätverk med ryska spioner byggts upp i landet. Balkanlandets utrikesdepartement förklarar sex diplomater icke önskvärda.

Ryssland meddelar att Moskvas konsulat stänger på grund av ”fientlig aktivitet” från Montenegro.

Myndigheter i Natolandet Montenegro sade på torsdagen att man misstänker att ett nätverk av spioner är verksamt. Statsåklagare inledde en formell utredning och genomförde husrannsakan mot flera personers fastigheter på torsdagen.

Statsåklagarens talesperson Vukas Radonjic sade att de misstänkta ”skapat en kriminell organisation och spionerat”, dock utan att peka ut någon misstänkt fientlig makt.

Sent på torsdagskvällen bekräftade Montenegros utrikesdepartement att sex ryska diplomater förklaras icke önskvärda – ”personae non gratae”.

Stänger konsulat

Polis rapporteras ha granskat både sex ryska diplomater och ytterligare ett 30-tal ryska medborgare. Misstankarna rör samarbete med ryska säkerhetsorganisationer.

Rysslands ambassad i Montenegro meddelade samtidigt att dess konsulat stänger på ”obestämd tid”.

– Vi tvingas informera er om att det ryska konsulatet stänger på grund av fientligt agerande från Montenegros myndigheter gentemot den ryska ambassaden”, skrev Rysslands ambassad i ett uttalande på Telegram.

De sex anställda på den ryska ambassaden har förklarats vara icke välkomna i Montenegro, då de brutit mot Wienkonventionen om diplomatiska relationer mellan länder.

Tidigare nära Moskva

Montenegros avgående premiärminister Dritan Abazovic säger att tillslagen gjorts i samarbete med representanter från andra länder och målet är att ”försvara nationella intressen”.

Montenegro har traditionellt haft nära band med Ryssland, men kontakterna avtog markant när Montenegro blev medlem i försvarsalliansen Nato 2017.

Montenegro fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

Publisert: