Svenska konsultjätten anklagas för miljonaffärer med juntan i Myanmar

Publicerad 2023-03-16

Den svenska konsultjätten Afry – tidigare Ångpanneföreningen – är inblandad i omstridda dammprojekt i militärdiktaturen i Myanmar.

Totalt ska man ha tagit emot 50 miljoner kronor från den styrande juntan.

– Vi utgår ifrån att man tar hänsyn till de lagar och regler som gäller, säger presschefen Andrea Giesecke.

Afry, tidigare känt som Ångpanneföreningen och ÅF, är ett av Sveriges största och äldsta ingenjörsföretag med totalt 19 000 anställda. På företagets hemsida uppger man sig verka för att ”accelerera omställningen till ett hållbart samhälle”. Och bland kunderna återfinns såväl statliga myndigheter och verk som några av Sveriges största export- och industriföretag

Men nu anklagas konsultjätten själv för att agera allt annat än hållbart.

Enligt Rättvisa för Myanmar – ett underjordiskt nätverk av aktivister som strider för frihet och demokrati – ska Afry ha tagit emot tagit emot motsvarande 50 miljoner kronor från militärjuntan mellan februari 2021 och september 2022.

Pengarna ska ha betalats ut för arbete med två dammprojekt, Upper Yeywa och Middle Paunglaung, och ha kommit direkt från landets elektricitetsministerium, som olagligt kontrolleras av juntan. Rättvisa för Myanmar uppger att man kommit över uppgifterna genom hemliga skattedokument som läckts.

De båda dammprojekten hotar att dränka byar där tiotusentals människor bor och har omgärdats av omfattande protester.

I februari 2021 störtade militären Myanmars folkvalda regering. Sedan dess har juntan brutalt försökt krossa oppositionen. Hundratals civila, även barn, uppges ha dödats av militären och tusentals fängslats, däribland folkvalda politiker som nobelpristagaren Aung San Suu Kyi.

Afry, tidigare Ångpanneföreningen, får skarp kritik.

”Terrorstyre”

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har liknat regimen med ett ”terrorstyre”.

Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide, reagerar starkt på att Afry fortsätter att verka i landet:

– Man stödjer dammbyggen som har lett till starka protester, säger han. Det här handlar om en ekonomisk verksamhet som stärker regimens makt.

Han pekar på att människorna som protesterar mot byggena knappast har möjlighet att få sina rättigheter tillgodosedda.

– Den som hjälper juntan med kontroversiella projekt riskerar att bidra till allvarliga övergrepp.

I möte

Aftonbladet ringer Afrys vd Jonas Gustavsson, som uppger han att han är på väg in i ett möte.

– Återkom om en halvtimme.

När vi ringer upp på utsatt tid svarar han inte. I stället blir vi uppringda av företagets presschef Andrea Giesecke. Hon bekräftar att företaget har tre projekt i Myanmar, men vill inte berätta hur mycket pengar det rör sig om.

– Vi har varit i Myanmar i tjugo år. Det har skett en positiv utveckling i landet fram till att juntan tog över. Vi har inte åtagit oss några nya projekt efter det.

Jonas Gustavsson, vd för Afry.

Tror reglerna följs

Mängder av internationella företag har dragit sig ur Myanmar. Varför är ni kvar?

– Vi har övervägt det. Men projekten vi gör är långsiktiga. Vi jobbar för att landet ska ha tillgång till ren energi i form av vattenkraft. Det tar tid att både bygga och dra sig ur det.

Samtidigt är det känt att just dammprojekt ofta bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Vi har en väldigt tydlig code of conduct (reds.anm. uppförandekod) som vi följer och som säger att vi ska följa mänskliga rättigheter, säger Andrea Giesecke på Afry.

Är det din bild att en bonde som riskerar att få sitt hem dränkt kan få sina rättigheter tillgodosedda i Myanmar?

– Vi utgår ifrån att man tar hänsyn till de lagar och regler som gäller när man bygger vattenkraft i Sverige eller Myanmar eller var det än är.

”Hållbart projekt”

Du menar att er uppdragsgivare, militärjuntan, följer lagar och regler?

– Nej, vi vet att det finns problem i landet med mänskliga rättigheter. Därför har vi det här under bevakning.

På er hemsida skriver ni mycket om hållbarhet. Hur hållbart tycker du det är att göra miljonaffärer med juntan i Myanmar?

– Det är ett hållbart projekt utifrån att det bidrar till stabil och ren energi i landet. Sen har projektet över tid problematiserats. Vi överväger situationen.

Det är inte första gången Afry varit inblandad i omstridda dammprojekt. Ilisu-dammen i Turkiet, där man också varit engagerad, har varit ett av president Recep Tayyip Erdoğans stora prestigeprojekt, men har kopplats samman med dränka byar och flertusenåriga minnesmärken.

Var går gränsen för vilka projekt ni ger er in i?

–Det är svåra bedömningar som görs fall för fall, säger Andrea Giesecke.