Amerikanska toppdiplomaten: Ryssland bakom statskupp i Niger

Viftade med ryska flaggor: Ett enormt slag mot USA

Publicerad 2023-07-29

Den folkvalda presidenten avsattes i en snabb militärkupp i onsdags.

Niger är en nyckelallierad till USA i kampen mot militant islamism och kuppen ses som ett hårt slag från amerikanskt håll.

Nu finns en oro för att landet ska närma sig Ryssland.

– Ryssland har lagt grunden för kuppen, det är rätt uppenbart, säger en tidigare amerikansk toppdiplomat i Afrika till Wall Street Journal.

Mohamed Bazoum har styrt Niger sedan han vann valet för två år sedan. I onsdags fick styret ett abrupt slut.

Hans egna livvakter vände sig emot honom och samtidigt som den 64-årige presidenten hölls inspärrad i sitt palats omringades byggnaden av militärfordon.

I ett tal som sändes i nigerisk stats-tv senare på onsdagen kom beskedet från militären att man avsatt Bazoum.

– Det här kommer efter en fortsatt försämring av säkerhetssituationen och ett dåligt ekonomiskt och socialt styre, sa överstemajor Amadou Abdramane i talet.

Anhängare till upproret samlas utanför parlamentet viftandes med ryska flaggor och pro-ryska plakat.

Tände eld på partibyggnad

Under torsdagen samlades anhängare till kuppmakarna utanför högkvarteret till presidentens parti. De kastade sten mot byggnaden och tände eld på den och flera bilar utanför samtidigt som partimedlemmar flydde i panik.

Anhängare samlades också utanför parlamentet där det viftades med ryska flaggor och pro-ryska plakat, rapporterar BBC.

Nu anklagas Ryssland för att vara inblandade i kuppen.

– Ryssland kanske inte var inblandade i själva kuppen, men i att lägga grunden för den. Det är rätt uppenbart, säger J. Peter Tham, tidigare amerikansk toppdiplomat i Afrika till Wall Street Journal.

Niger har varit en nyckelallierad till USA och Frankrike i kampen mot militanta islamister som Boko Haram, al-Quaida och IS. Länderna har över tusen soldater vardera i landet och USA har flera drönarbaser.

Anhängare till de upproriska soldaterna viftar med ryska flaggor i Niger.

Wagnerchefen: Självständighet mot kolonisatörerna

Det är också ett av de sista afrikanska länderna som hittills inte fördjupat sina relationer till Ryssland.

– Det är ett enormt slag mot USA. Vi har gått i god för den här ledaren som ingen annan i regionen, säger Cameron Hudson, tidigare chef för amerikanska styrkorna i Sudan.

Wagnergruppens chef, Jevgenij Prigozjin, uttalade sig om kuppen på meddelandeappen Telegram.

– Det som händer i Niger är bara folkets kamp mot kolonisatörerna. Det här är att vinna självständighet och göra sig av med kolonisatörerna, säger han i ett videoklipp som Politico tagit del av.

– Det här visar på Wagnergruppens effektivitet. Tusen Wagnersoldater har förmågan att återställa ordning och förstöra terrorister och stoppa dem från att skada staters civilbefolkning, fortsätter han.

Flera pro-ryska konton på Telegram har också uttalat sitt stöd för kuppen. Kreml har dock tagit avstånd från den och utrikesminister Sergej Lavrov har sagt att den ”konstitutionella ordningen” bör återställas.

Enligt en talesperson för Vita huset har man inga bevis för att Ryssland eller Wagnergruppen ligger bakom kuppen. Även från franskt håll menar man att kuppen framför allt framdrivits av inrikespolitiska faktorer.

Nigers nya ledare general Abdouramane Tchiani.

Drar in ekonomiskt stöd

Nigers nya ledare är general Abdouramane Tchiani, tidigare befälhavare för presidentgardet. Enligt NY Times var han på väg att sparkas från sin post, något som anges som ett skäl till att han vänt sig mot presidenten.

Samtidigt har det funnits ett missnöje med den nu avsatta presidenten och kuppanhängare anklagar hans styre för korruption och för att inte komma tillrätta med säkerheten i landet.

Kuppen var oblodig och den avsatta presidenten ska vara ”vid god hälsa” enligt Frankrike, den tidigare kolonialmakten.

Kuppen har fördömts av såväl afrikanska länder, västländer liksom USA, som uttryckt en ”djup oro” för utvecklingen i Niger och både USA och EU kräver att presidenten släpps.

Uppmanar folk till motstånd

EU, som avsatt cirka sex miljarder kronor till landet mellan 2021 och 2024, drar också in sitt finansiella stöd till landet.

Både från amerikanskt och franskt håll understryker man att kuppen inte är ”slutlig” och att president Bazoum kan återfå makten. Den tidigare regeringen har uppmanat folk att gå ut och protestera mot maktövertagandet.

– De svårvunna framgångarna kommer att bevaras. Det kommer alla nigerier som älskar demokrati och frihet att se till, skrev han i en tweet under torsdagen.

Militärkuppen är den femte i landet sedan självständigheten 1960.

Följ ämnen i artikeln