Belgiens fyra steg som besegrade pesten

Publicerad 2023-09-20

I skogarna runt Fagersta pågår just nu ett stort arbete med att kartlägga svinpesten.

Nu reser experter som tidigare lyckats bekämpa pesten till Sverige för att hjälpa till i arbetet.

– Eftersom ni upplever spridningen på en specifik plats, befinner ni er i samma situation som Belgien, säger Alain Licoppe, som tidigare utrotat pesten i Belgien.

När den afrikanska svinpesten upptäcktes i Fagersta i Västmanland var det långt ifrån första gången som den konstaterats i Europa.

2014 upptäcktes det första fallet i Europa och sedan dess har pesten spridits mellan flera länder. Enligt Jordbruksverket finns idag pesten i bland annat Tyskland, Italien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern och Ryssland.

Samtidigt finns det länder som har lyckats besegra den. I veckan reser experter från flera länder till Sverige för att hjälpa till i arbetet.

– Nu får vi tre kollegor från olika länder som kan dela med sig av sina erfarenheter och hur de har hanterat liknande problem, det är jättebra. Det är många som har räckt ut en hand till oss, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

Tar hjälp från Belgien

Alain Licoppe var med och utrotade svinpesten i Belgien.

I september 2018 upptäcktes den afrikanska svinpesten i Belgien. Efter två års intensivt arbete förklarades landet fritt från sjukdomen i november 2022.

Alain Licoppe vid den belgiska miljö- och jordbruksmyndigheten var med och bekämpade den i Belgien. Nu reser han till Sverige för att hjälpa till.

Han menar att Sverige står inför en liknande situation som Belgien gjorde.

– Eftersom ni upplever spridningen på en specifik plats, befinner ni er i samma situation som Belgien, säger Alain Licoppe.

Han menar att det är mycket annorlunda från till exempel i Tyskland, där spridningen har kommit vid gränserna istället.

– Det är svårare att hantera, men vi får se i fältet hur det går, säger Alain Licoppe.

Afrikanska svinpesten upptäcktes i Fagersta den 6 september.

Så besegrade de pesten

Tillsammans med kollegor från den belgiska miljö- och jordbruksmyndigheten och universitetet i Liège skrev Alain Licoppe en forskningsartikel där de presenterar hur Belgien lyckades slå tillbaka pesten.

Så fort pesten konstaterades infördes ett par åtgärder för att begränsa smittan:

  • Restriktionszoner

Precis som i Västmanland infördes snabbt en restriktionszon. All turism, skogsbruk och jakt förbjöds i området.

  • Övervakning

Bland annat tjänstemän, militärer och jägare inledde ett sökarbete i området. Upphittade vildsvinskadaver registrerades med hjälp av ett GPS-system. I grupper om sex till åtta personer, ledda av en lokal skogstjänsteman sökte de av området. Likande sökande och registrering av kadaver genomförs nu i Sverige.

  • Stängsling

För att begränsa hur vildsvinen rörde sig sattes 1,2 meter höga staket upp i området. Även fysiska naturliga barriärer räknades in, så som städer och byar som begränsade hur vildsvinen rörde sig. Totalt sattes över 27 mil stängsel upp som kopplades ihop med redan existerande stängsel.

  • Avlivning

Genom att avliva vildsvin försökte man skapa vad man kallade för en ”vit-zon” runt den infekterade zonen, Efterhand avlivades även vildsvin inom den vita-zonen efter att spridningen minskade i zonen.

De svarta strecken visar de staket som sattes upp i Belgien. De röda prickarna är konstaterade fall av pesten. I mitten syns det gråa infekterade området med de ”vita-zonerna” utanför.

”Kommer behöva söka igenom alla delarna”

I helgen påbörjades mer omfattande sökinsatser i de yttre delarna av det smittade området i Fagersta. Under tisdagen hade 34 vildsvin konstaterats smittade. Samtidigt fortsätter sökandet i den inre delen.

– Man är aldrig klar, man kommer behöva söka igenom alla delarna många gånger, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA.

De fall som har konstaterats har hittats i ett mindre område runt Fagersta.

– Hittills har det bara varit inom ett begränsat område, så det är fantastiskt. Då har vi fina förutsättningar för att klara det på ett bra sätt, säger Karl Ståhl.