Detta har hänt: Våldsvåg efter intern spricka inom Foxtrot

Publicerad 2023-09-18

Sju människor har skjutits till döds på tio dagar.

Dessutom har sprängningar, skjutningar och attentat skakat Uppsala, Norrköping och Stockholm.

Allt med kopplingar till en intern konflikt i det kriminella nätverket Foxtrot.

I början av september viner kulorna på ett café i stadsdelen Maslak i Istanbul när två personer på moped öppnar eld mot fem män. Elden besvaras och en våldsam skottlossning följer. Senare kunde turkisk polis gripa fem män och en kvinna i 20–30-årsåldern misstänkta för inblandning i skjutningen.

Händelsen blir startskottet till en våldsvåg i Sverige.

En spricka mellan Foxtrot-nätverkets ledare Rawa ”Kurdiska räven” Majid och hans tidigare högra hand, en 33-årig man med aliaset ”Jordgubben”, uppges vara anledningen.

Dagen efter skottlossningen i Turkiet skjuts en kvinna i 60-årsåldern till döds i Uppsala. Enligt uppgifter är hon mamma till 33-åringen och det sker på order av Rawa Majid. Två personer har gripits och häktats misstänkta för mordet.

Här är senaste veckans händelseutveckling:

  • 9 september: Skott avlossas mot en bostad i Uppsala. I huset bredvid bor Rawa Majids svärmor. Hon är övertygad om att hon är måltavlan för skjutningen. Händelsen har skakat henne, säger hon till Aftonbladet.
  • 12 september: Tidigt på morgonen skjuts 25-årige Mogos Amanuel Tesfemariam till döds i sitt trapphus i Sala Backe, Uppsala. Enligt uppgifter till Aftonbladet bedömer polisen detta som en felskjutning. På samma adress bor en 50-årig man med tidigare kopplingar till Rawa Majid.
Blommor på en brevlåda efter mordet på Mogos Amanuel.
  • 13 september: Skottlossning mot bostad i Uppsala. Polisen larmas till en adress i Stenhagen. Där bor en släkting till Rawa Majid. Ingen skadas av skotten. En 18-årig man med vapen grips på platsen. Han är nu anhållen misstänkt för försök till mord.
  • 13 september: Senare samma dag larmas polisen på nytt till samma kvarter i Uppsala med anledning av att ett misstänkt farligt föremål hittats på platsen. Ett stort område spärras av. Efter ett par timmar meddelar polisen att föremålet är ofarligt. En anmälan om grovt olaga hot upprättas.
  • 13 september: Vid 21-tiden på kvällen skjuts 19-årige Giovanni till döds i Vasastan i centrala Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet var han varit allierad med Rawa Majid och skött drogförsäljning i Gävle. Han ska befunnit sig i Stockholm för att ”ligga lågt” då han var måltavla i den interna Foxtrot-konflikten.
Dödsskjutningen i Vasastan, Stockholm.
  • 14 september: Flera skott avlossas mot en lägenhetsdörr i stadsdelen Hageby i Norrköping. Enligt uppgifter i media är måltavlan en mamma till en av de män som greps i Turkiet efter att varit inblandad i skjutningen i Istanbul. Fyra personer grips och häktas senare med kopplingar till händelsen. De är misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.
  • 15 september: Skott avlossas på ytterligare en adress i Norrköping. Denna gång i Eneby. Även denna lägenhet har koppling till en av de gripna männen i Turkiet. Ingen person skadas i samband med skjutningen och ingen är gripen.
  • 15 september: En kraftig explosion sker vid ett flerfamiljshus i Upplands-Bro, norr om Stockholm. På adressen är en ledande person i gängmiljö, med kopplingar till Rawa Majid, skriven, enligt uppgifter till Aftonbladet. I slutet av januari i år skedde en sprängning mot samma port.
  • 16 september: Misstänkta skottskador upptäcks på en lägenhetsdörr i Kallhäll. Tekniker kallas till platsen och polisen utreder händelsen som grovt vapenbrott. Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas skjutningen till Foxtrot-konflikten. Misstanken är dock att det rör sig om en ”felskjutning”.

Förutom de bekräftade händelserna med koppling till Foxtrot-konflikten har ännu fler grova våldsbrott inträffat den senaste veckan:

Poliser på brottsplatsen efter skjutningen i Råcksta 16 september.