S-kvinnor kräver kvinnlig personal på Sis-hem

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2023-01-12

S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll. Arkivbild.

För att öka tryggheten på Sis-boenden kräver S-kvinnor bland annat att isolering av barn förbjuds, att kunskapskraven för personalen höjs och att fler kvinnor anställs på Sis-hem för flickor.

– Vi måste vara beredda att vända på varenda sten, säger S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll.

Tidigare i veckan kom Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) med en rapport som bland annat visar att barn och unga på statliga ungdomshem, i synnerhet unga flickor, har utsatts för våld och otillåtna tvångsåtgärder.

– Vi har som samhälle ett ansvar att se till att de här flickorna kan få rätt stöd, rätt behandling och kan vistas i en trygg miljö, säger Annika Strandhäll till TT.

Ett av S-kvinnors förslag handlar om att anställa fler kvinnor på Sis-hem för flickor. Enligt Strandhäll måste man titta på hur det ska genomföras.

– Vi tror att det skulle vara ett sätt att öka tryggheten för de här flickorna, säger hon.

Annika Strandhäll har tidigare varit bland annat socialminister i tidigare statsministern Stefan Löfvens regering.

TT: Vad tänker du om Socialdemokraternas ansvar i den här frågan?

– Naturligtvis har alla politiker ansvar för den här situationen och en skyldighet att vidta åtgärder. Just mot bakgrund av att vi hade fått larmsignaler om situationen på Sis-hem så tog den då sittande regeringen (som S satt i, reds anm) också initiativ till just att ge Ivo ett regeringsuppdrag att göra en fördjupad granskning. Det är ju detta resultatet som vi mottar här nu.