Han frias för mordet på 12-åriga Adriana

Publicerad 2023-12-22

Maykil Yokhanna, Hassan Mohammad och Benjamin Mahdi dömdes till livstids fängelse för mordet på 12-åriga Adriana.

Nu friar hovrätten Benjamin Mahdi för mordet.

De dömdes alla till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg 2020.

Nu dömer hovrätten Maykil Yokhanna, 31 och Hassan Mohammad, 32 till livstids fängelse för mordet på flickan.

Men hovrätten ändrar domen för 24-årige Benjamin Mahdi. Han frikänns för mord och försök till mord. Istället döms han till nio år och åtta månaders fängelse för bland annat förberedelse till mord.

12-åriga Adriana sköts ihjäl på en rastplats i Botkyrka sommaren 2020

Botkyrkanätverket var måltavlor

Enligt hovrätten är det inte klarlagt var Benjamin Mahdi satt i den vita Audin som användes under mordkvällen eller huruvida han avlossade några skott.

"Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det inte är styrkt att Benjamin Mahdi har gjort sig skyldig till dessa brott. Han frikänns därför från ansvar för mord och mordförsök", står det i domen från Svea hovrätt.

Hovrätten menar även att det inte är klarlagt vilken eventuell annan roll som Mahdi kan ha haft i skjutningen. Vad gäller kopplingen till May-nätverket har Mahdi, enligt utredningen, haft ”en mindre framträdande roll” inom Maygrupperingen.

Adriana sköts till döds utanför McDonalds vid en rastplats.

Åklagare Anna Svedin har tidigare berättat att medlemmar ur Botkyrkanätverket ska ha varit måltavlor för skjutningen den där kvällen. Men det var Adriana som träffades av skotten.

Anna Svedin har sagt att utredningen och domen har varit en upprättelse för Adrianas familj.

– Jag kan förstå och respektera hovrättens resonemang när jag läser igenom det. Det är en korrekt bedömning som hovrätten har kommit fram till, säger Anna Svedin till Aftonbladet.

En stor del av åklagarens bevisning har bestått av chattar på den krypterade kommunikationstjänsten SKY ECC och uppkopplingar till de vapen och den vita Audin.

– Det är väldigt många så att säga små delar som tillsammans har byggt en indiciekedja. Men utan SKY-chattarna hade det inte gått att åtala. Det är SKY-chattarna som till slut redogör för hur händelseförloppet har gått till, säger Anna Svedin.

Samtliga män har hela tiden nekat till brott.

Fortsatt häktad i sin utevaro

Men en person är fortsatt misstänkt i fallet. Det handlar om Serkan Demirkiran som häktats i sin utevaro misstänkt för mordet på Adriana.

Han är internationellt efterlyst.

– Mig veterligen befinner han sig i Turkiet och har gjort under en tid. Jag var noga under både tingsrätten och hovrätten att han är häktad på sannolika skäl. Det är oklar status just nu, säger Anna Svedin.

Serkan Demirkiran är turkisk medborgare och Sverige saknar utlämningsavtal med Turkiet.