SD skärper avgångskravet på Thornberg – vill förhandla med regeringen

Publicerad 2023-06-12

Sverigedemokraterna skärper kravet på rikspolischefens avgång och kommer att lyfta in det i förhandlingar med regeringen.

– Det finns ett växande missnöje även inom regeringspartierna, inte minst i Moderaterna, säger Richard Jomshof (SD).

Han vill även att Anders Thornberg kommer till riksdagen och svarar på politikernas frågor.

Masskjutningen i Farsta har fått Sverigedemokraterna att förnya kravet på rikspolischef Anders Thornbergs avgång. Talespersonen Richard Jomshof, som också är ordförande i riksdagens justitieutskott, säger att Thornberg inte är rätt person på posten.

– Det är ingen tacksam uppgift som rikspolischef att hantera det resultat vi ser av tidigare regering, men man måste vara uppgiften mogen. Jag tycker inte att rikspolischefen är det, säger han.

Jomshof tänker under dagen ta kontakt med regeringspartierna i syfte att gemensamt bjuda in Thornberg till riksdagens justitieutskott.

Rikspolischef Anders Thornberg.

Lyfta det när Tidöavtalet omförhandlas

Han vill där ha en allvarlig och seriös diskussion om läget och vad polisen vill att politikerna gör.

– Det här bara fortsätter. Det tilltar och går allt längre ner i åldrarna. Icke-straffmyndiga som skjuter med automatvapen, det är fruktansvärda brott man ser, säger Jomshof.

Om inte kravet på att rikspolischefen byts ut hörsammas är Richard Jomshof beredd på att lyfta in det när Tidöavtalet ska omförhandlas i höst.

– Jag vet att det finns ett växande missnöje inom Moderaterna. Många förslag vi lägger i Tidöavtalet kommer göra skillnad på djupet, men de ska utredas och ut på remiss. Det är en process. Jag vill ha beslut som gör skillnad här och nu.

Richard Jomshof

Öppen för samtal med flera partier

Varför skulle det bli bättre om rikspolischefen byts ut?

– Situationen vi ser i dag är en följd av en förödande invandringspolitik, segregation och splittring. Man har inte kunnat ta emot de här människorna på rätt sätt, samtidigt har man haft en kriminalpolitik som inte varit förberedd på situationen. Det är en situation skapad av politiker och det är ingen tacksam uppgift för rikspolischefen. Men när jag fått möjlighet att ställa frågor till rikspolischefen om vad som behövs har jag inte fått några bra svar. Det här handlar inte bara om resurser, det handlar om hur man styr polisen och vad man prioriterar.

Är du öppen för samarbete mellan fler partier för att hitta en gemensam lösning?

– Ja. Vi har ett bra samarbete med regeringen men jag utesluter inte bredare samtal. Det här är något som drabbar oss alla.

Vad är den viktigaste åtgärden här och nu?

– Det viktigaste på kort sikt är att samtalet och dialogen med polisen fungerar, jag förutsätter att det är så regeringen jobbar. Vårt parti kommer ha en dialog med regeringen och justitieministern för att försäkra oss att vi är med och får information om vad som händer.