Wagner anklagas för krigsbrott – filmer på halshuggningar sprids

Publicerad 2023-04-12

Wagnergruppen anklagas för nya krigsbrott i Ukraina.

Videor som sprids på nätet uppges visa hur de halshugger ukrainska soldater.

– Det här är en form av systematisk krigföring som de använder sig av, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid UI.

Två videor som uppges visa halshuggna ukrainska soldater sprids nu på nätet.

Den första videon, som publicerades på en pro-rysk sida den 8 april, ska ha filmats av soldater från Wagnergruppen. Den visar vad som påstås vara två halshuggna ukrainska soldater.

De döda soldaterna ligger på marken bredvid ett förstört militärfordon.

– Det (pansarfordonet) förstördes av en mina, säger en person på ryska.

Personen skrattar samtidigt som han filmar de döda soldaterna:

– Någon har dödat dem och huggit av deras huvuden, säger han.

I videon kan man även se att personernas händer huggits av.

Enligt ryska sociala medier har filmen spelats in i Bakhmut i östra Ukraina, där den ryska Wagnergruppen varit involverad i strider under de senaste månaderna, rapporterar CNN.

ISW: Begår krigsförbrytelser

Den andra videon, som laddats upp på Twitter och som är väldigt suddig, ser ut att ha filmats under sommaren. Innehållet uppges visa en rysk soldat som använder en kniv för att skära av huvudet på en ukrainsk soldat.

En röst i början av videon antyder att offret fortfarande kan ha varit vid liv när avrättningen började.

Den amerikanska tankesmedjan ISW skriver också att Wagnergruppen fortsätter begå krigsförbrytelser i Ukraina, med hänvisning till en bild som påstås visa ett avhugget huvud spetsat på en påle i Bakhmut.

ISW har tidigare rapporterat om liknande händelser i Luhansk-regionen där Wagnergruppen också har befunnit sig.

Fördöms av Ukraina

Filmerna som visar de brutala avrättningarna har väckt starka reaktioner och fördöms i såväl Ukraina som stora delar av omvärlden.

– Vi utreder filmen, platsen och vem personen som visas är, säger Andriy Yermak, topprådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– De kommer få ta ansvar för detta.

Även Zelenskyj har uttalat sig.

– Vi kommer inte glömma detta. Vi kommer inte förlåta mördarna. Det kommer få juridiska följder. Vi måste slå ner terrorn, säger han i ett videomeddelande.

Den ukrainska säkerhetstjänsten har också inlett en utredning om krigsbrott med anledning av filmerna.

 Wagnerchefen Yevgeny Prigozhin i Bachmut.

Ryssland: Inga bevis

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin säger på Telegram att han har sett den ena filmen.

”Det är dåligt när människor halshuggs, men jag har inte hittat några bevis för att det här har skett nära Bakhmut och inte heller att det är Wagnersoldater som deltar i avrättningen.”

Kreml säger att ”äktheten” av halshuggningsvideon måste kontrolleras.

– Det är fruktansvärt, men först och främst måste vi verifiera äktheten, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov.

Experten: Kan vara systematiskt agerande

Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, säger att det kan finnas två förklaringar till att Wagnergruppen använder den här typen av brutalt våld mot fångar.

– Den ena är att skulle handla om väldigt odisciplinerade grupper. De är utsatta, de lider brist på ammunition, mat och liknande, och det får sådana här uttryck.

– Det andra är att det skulle vara ett systematisk agerande. Det är den mest sannolika förklaringen eftersom vi har sett den här typen av agerande i andra länder där Wagnergruppen varit involverad, som i Mali, eller i Syrien där det till exempel finns filmer på halshuggningar som Wagnergruppen utfört.

Det har också funnits bevis för att Wagnergruppen utsätter krigsfångar, civila och ibland även sina egna soldater för avrättningar, tortyr, våldtäkter och andra våldsyttringar.

– Allt talar för att det här är en form av systematisk krigföring som de använder sig av. De försöker avhumanisera fienden, samtidigt som de vill sätta skräck i de ukrainska soldaterna och få folk ska sluta göra motstånd och överlämna ukrainska områden till Ryssland.

Jakob Hedenskog.

”Det här är krigsbrott”

Jakob Hedenskog tror också att man kommer se fler exempel på den här typen av våldsyttringar och avrättningar från Wagnergruppen.

– Jag är rädd för det. Putin och det ryska ledarskapet förnekar dem inte längre, och de är en del av den ryska krigföringen, men Wagnergruppen opererar helt enligt fria tyglar.

Slutligen säger han att filmerna utgör bevis på krigsbrott.

– När det handlar om krigsfångar får de inte utsättas för våld och tortyr. De är skyddade enligt internationella konventioner och ska garanteras vård. När konflikten är slut ska de frisläppas.