Avgångskrav mot Nooshi Dadgostar

Publicerad 2022-09-15

Nu riktas avgångskrav mot Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Partiet gjorde ett sämre val än förväntat.

– Vi missade chansen till ett stort genombrott bland radikala vänstermänniskor. Jag vill se andra kamrater på de ledande posterna, säger Björn Alling, kommunpolitiker för V i Linköping, till Expressen.

Björn Alling är kritisk till att Vänsterpartiet under valet försökt locka manliga väljare i bruksorter genom att tona ner miljö- och klimatpolitiken och i stället ägna sig åt det han kallar ”klassisk gammal torr industripolitik”. Något som han menar inte har någon plats i Sverige 2022.

Expressen skriver att droppen för många vänsterpartister var förslaget om ett pristak på 18 kronor på bensin och diesel. Ett förslag som enligt kritikerna framförallt skulle gynna män med stora bilar i städer.

Björn Alling säger att tappet i riksdagsvalet, från 8 procent 2018 till 6,7 procent i år, inte hade behövt ske om partiet hade hållit fast vid en hårdare linje med radikal vänsterpolitik.

Nooshi Dadgostar

”Stort misstag”

– Nu tog vi i stället ett steg åt höger och öppnade för samarbete med Centerpartiet. Det är ju Centerpartiet som velat införa marknadshyror och skrota lagen om anställningsskydd, och dem ville vi nu regera med. Det var ett stort misstag, säger han.

Han vill nu se en extrakongress där en ommöblering av toppskiktet kan ske.

Även Jens Holm, avhoppad klimatpolitisk talesperson för V, har efter valet kritiserat partiet för valstrategin.

Hoppas kunna sitta kvar

Nooshi Dadgostar fick frågan tidigare i dag i Sveriges Radios P1-morgon om hon kommer att kunna sitta kvar som partiledare.

– Ja det hoppas jag kunna göra framåt, sa hon då.

Hon påpekade att partiet gjort ett bra val i flera kommuner, och sa att det kändes lite splittrat, eftersom partiet backat nationellt.

Hon lovade också rannsakan.

– Vi ska förstås göra en eftervalsanalys där vi kommer tillfråga och bjuda in valarbetare från hela landet. Vi behöver få en bred bild av vad som har hänt i den här valrörelsen, sa hon till SR.