Filippa, 21, oro efter PFAS-skandalen: Kommer jag ens kunna få barn?

Publicerad 2023-05-06

KALLINGE. Hon var 11 år när PFAS-skandalen i Ronneby uppdagades.

Då visste hon varken vad PFAS var eller hur det skulle komma att påverka hennes liv.

Nu hänger det som en skugga över hennes framtid:

–  Kommer jag ens kunna bli gravid? Kommer barnet vara friskt? säger Filippa, 21.

2013 fick Kallingeborna ett mardrömsbesked – kranvattnet de druckit under flera års tid var kraftigt förorenat av giftiga PFAS-ämnen. Sedan dess har invånarna i det lilla brukssamhället levt med giftet i sina kroppar.

Filippa var bara 11 år när miljöskandalen uppdagades. Först på senare tid har hon börjat förstå vad det här kan innebära för henne och hennes framtid.

– Jag tänker mycket på min framtid när det gäller att skaffa barn, tänk om jag ger barnet ett helvetes liv? Barnet kommer ju födas med mina gifter i kroppen, säger hon.

Forskning tyder på att PFAS är cancerframkallande, att det kan ge skador på levern och nedsatt immunförsvar. Studier visar också på hormonrubbningar och sämre fertilitet. Tankar som Filippa brottas med dagligen.

– Kommer jag ens kunna bli gravid? Och kommer barnet vara friskt isåfall? Det känns egoistiskt att skaffa barn överhuvudtaget när jag inte vet vad jag överför till barnet.

Filippa brinner för cheerleading och tränar med sitt lag fyra dagar i veckan. Hon vill vidareutbilda sig och drömmer om att bli polis. Samtidigt oroar hon sig för sitt hälsotillstånd.

– Min syster säger att hon känner sig som en tickande bomb, och det är verkligen så. Det är inte en fråga om vi blir sjuka, utan när vi blir sjuka.

Filippa, 21, var bara 11 när miljöskandalen uppdagades, nu oroar hon sig för hur hon och eventuella framtida barn kommer påverkas av miljögifterna.

Filippa är uppvuxen i Ronneby. Under sin barndom har hon sett hur hennes mamma engagerat sig i PFAS-föreningen, som bildades efter att skandalen uppdagades 2013. Nu är Filippa själv aktiv och känner sig besviken på kommunen som hon bott i under hela sitt liv.

– Det är sjukt att de inte tar på sig ansvaret. Man ska kunna lita på sin kommun och känna sig trygg. Men det gör man inte här, det är förjävligt, säger hon.

Efter att miljöskandalen uppdagades gick flera drabbade invånare ihop och bildade PFAS-föreningen. Tillsammans stämde de den lokala vattenleverantören Ronneby Miljöteknik i september 2016. Det var startskottet för en lång rättslig process.

– Jag har förståelse för att de stämde oss, och jag förstår att det finns en oro hos de drabbade, säger Peter Berglin, vd för Ronneby Miljöteknik.

PFAS-föreningen gavs rätt till skadestånd i tingsrätten, men förlorade i hovrätten. I veckan gavs prövningstillstånd från Högsta domstolen, så fallet kommer nu att prövas i högsta instans.

– Vi spöade dem i första ronden och fick stryk i andra. Och nu öppnas dörren till tredje ronden. Det är en enorm lättnad att de prövar fallet, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

Läs mer om fallet här.

Dricksvattnet i Ronneby har under lång tid varit kraftigt förorenat.

Följ ämnen i artikeln