Dystra klimatbeskedet: 1,5 grader varmare än Parisgränsen – varje dag

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-04

Kolkraftverk i närheten av vindkraftsverk i Tyskland.

Parisavtalet satte en gräns för jordens medeltemperatur.

Nu har den gränsen passerats – varje dag i ett års tid.

– Denna period har gått över Parisavtalets gräns, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid Klart.

2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts i världen. Hela världen såg ökade temperaturer och extremväder. Nu drar temperaturökningen in på det nya året.

Temperaturökningen beror på både väderfenomen och utsläpp av växthuseffekter, säger Lasse Rydqvist. Han pekar på att det inte är sällsynt att vissa års medeltemperaturer sticker ut.

– Utöver växthusgaserna har vi haft en relativt stark El Niño som också bidragit till att temperaturen ökat, säger Lasse Rydqvist, meteorolog vid Klart.

Missar Parisavtalets gräns

Med hjälp av väderstationer har klimat- och väderorganisationen ECMWF kunnat mäta den globala medeltemperaturen sedan 1880.

– Mätningen är inte perfekt, men det ger en mycket komplett bild, säger Lasse Rydqvist.

Mätningarna har bland annat använts för att lägga grunden till Parisavtalet, där målet varit att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Nu har det gått 365 dagar där medeltemperaturen varit 1,5 grader högre än tidigare standard – i sträck. Detta spräcker Parisavtalets målsättning.

– Men det kommer att krävas flera tolvårsperioder av denna medeltemperatur för att man officiellt kan säga att man gått förbi gränsen, säger Lasse Rydqvist.

Översvämningar i Australien.

Kan få politiska konsekvenser

Fortsätter denna ökning kan det få konsekvenser för den globala klimatpolitiken.

– Det skulle exempelvis kunna leda till att man flyttar fram gränsen för Parisavtalet. Tittar man brett så ser man ju att jordens medeltemperatur ökat sedan 1880, säger Lasse Rydqvist.

Men hur lång tid det skulle krävas tills det blir en ny, varmare, ”standard” medeltemperatur vill han inte spekulera i.

– Det beror på vad vi väljer att göra. Det skulle kunna ta 20 år, men med en sämre klimatpolitik kan det absolut gå snabbare.