Virusdetektiver på plats på Wuhans våtmarknad

Publicerad 2021-01-31

WHO:s smittdetektiver har i uppdrag att hitta coronapandemins ursprung.

Nu har virusspårarna undersökt våtmarknaden i Wuhan.

På våtmarknaden Huanan seafood wholesale market i Wuhan hölls levande vilda djur tillsammans med livsmedel. Bland annat såldes – och slaktades – ormar, bävrar, piggsvin och bebiskrokodiler på marknaden, skriver National Geographic.

I dag är marknaden stängd och bevakas dygnet runt av väktare.

Våtmarknaden har pekats ut som centrum för coronapandemin som i mångt och mycket lamslagit världen. Det var också där fallen av den nya mystiska lungsjukdomen först dök upp för ett drygt år sedan.

Nyårsafton 2019 rapporterades fyra fall av en ny sorts lunginflammation – samtliga med koppling till marknaden. En månad senare stängdes hela miljonstaden Wuhan ner i 76 dagar och coronaviruset hade spridit sig över världen.

Nu är världshälsoorganisationen WHO:s expertteam av forskare på plats i Wuhan för att försöka spåra smittans ursprung. Efter två veckors karantän släpptes de tidigare i veckan ut för att påbörja sitt uppdrag.

Och i natt, svensk tid, besökte de våtmarknaden, skriver Reuters.

Kinesiska myndigheter är skeptiska till att marknaden är ursprungsplatsen för sars-cov-2-viruset, enligt Reuters. Men andra experter påpekar vikten av att besöka marknaden för smittdetektiverna, oavsett om det är där smittan uppstått så har de första kända fallen våtmarknaden som gemensam nämnare.

I fredags besökte WHO-experterna ett sjukhus i staden och de väntas även besöka ett viruslaboratoriet Wuhan institute of virology. Viruslabbet ligger dessutom nära våtmarknaden och har just coronavirus som ett av sina specialområden. På labbet finns ett omfattande arkiv av olika coronavirus som uppstått hos fladdermöss och som det forskats på efter sars-pandemin 2003.

En teori som ännu inte bevisats är att det aktuella coronaviruset på något sätt ”läckt” från labbet.

– De första dagarna har vi besökt två sjukhus och pratat med några av de läkare som var först med att diagnosticera covid-19, säger danska Thea Kølsen Fischer, till vardags forskningschef på Nordsjællands sjukhus, som ingår i WHO-teamet.

Delegationen har även fått träffa några av de personer som först bekräftades ha covid-19.

– Det är lite som om vi håller på att lägga ramen till ett pussel. Detektivarbetet på epidemisidan är bland annat att försöka förstå de som var med när det hela började och även innan det började, säger Kølsen Fischer.

– Vilka var patienterna som kom in på sjukhusen? Vad har patienterna själva att säga? Och fanns det även patienter med symtom som inte blev diagnosticerade? Vi försöker hela tiden att skruva tillbaka tiden.

Smittspårarnas uppdrag har försenats av Kina som under hela pandemin varit skeptiska till att låta utomstående experter undersöka coronavirusets ursprung på plats i Kina. En granskning av nyhetsbyrån AP har tidigare visat att kinesiska myndigheter strikt styr all inhemsk forskning kring utbrottet och har förbjudit kinesiska forskare från att offentligt prata om viruset.

Kina hävdar att det är sannolikt att viruset uppstått någon annanstans, i ett annat land.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen