Sjuksköterska dog – förundersökning nedlagd

TT

Publicerad 2020-12-01

En sjuksköterska som arbetade på Karolinska universitetssjukhuset avled hastigt efter att ha testat positivt för covid-19. Nu har förundersökningen lagts ned. Arkivbild.

Förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott sedan en sjuksköterska avled hastigt med covid-19 har lagts ned, meddelar Åklagarmyndigheten.

"Av utredningen framgår att covid-19 inte var den huvudsakliga dödsorsaken. Det går inte att visa var eller på vilket sätt målsäganden har blivit smittad," säger kammaråklagare Jennie Nordin vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.

Sjuksköterskan, som var i 40-årsåldern, vårdade smittade patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hon testade positivt för covid-19 den 17 april, och avled fyra dagar senare i sitt hem.

Skyddsombudet på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polis med motiveringen att att skyddsutrustningen på avdelningen inte levde upp till Folkhälsomyndighetens krav. Händelsen utreddes sedan som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Men utredningen har inte visat på några brister, säger Jenny Nordin.

"Arbetsmiljöverket som utrett händelsen har inte funnit brister i sjukhusets hantering i det aktuella dödsfallet. Eftersom det inte heller finns anledning att anta att andra brott har begåtts läggs förundersökningen ned".

Följ ämnen i artikeln