Norsk hälsochef om Sveriges coronastrategi: ”Skrämmande”

Publicerad 2021-10-12

Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge, har skrivit en bok om pandemin.

I boken riktar han hård kritik mot Sveriges coronastrategi.

– Jag tycker det är rätt tid att göra det nu när vi kan lära oss av pandemin, säger han till Dagbladet.

Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge, har skrivit en bok. Boken har inte kommit ut än, men norsk media, bland annat tidningarna VG och Dagbladet, har fått läsa den.

Kritisk mot Sveriges hantering av pandemin

En av sakerna Nakstad tar upp i boken är andra länders hantering av pandemin. Bland annat är han kritisk mot Sverige och hur Folkhälsomyndigheten hanterat pandemin.

Tidigare har den biträdande hälsodirektören inte kommenterat skillnaderna mellan Sverige och Norge.

– Vi drog slutsatsen att det inte var ändamålsenligt att bidra till en landskamp i coronahantering, säger han till Dagbladet och fortsätter:

– Vi tror inte det hade gynnat den svenska sjukvården att engagera sig i kontroverser i media om vad som var rätt och fel.

Men nu tar Espen Nakstad bladet från munnen och kritiserar Sveriges strategi hårt i sin bok.

Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör i Norge.

”Skrämmande”

Han hävdar att det är ”skrämmande” att låsa sig vid ett sätt att hantera en pandemi, något han säger att Sverige gjorde.

Nakstad tror inte att de artiklar som skrevs om skillnaderna mellan Norge och Sverige bidrog till att svenska Folkhälsomyndigheten att tänka annorlunda.

– Tvärtom bidrog det till ganska starka försvarstal från svenska hälsomyndigheter, som inte visade någon stor vilja att lyssna på råd från Norge, säger han.

”Cherry picking”

Espen Nakstad anklagar också den svenska Folkhälsomyndigheten för så kallad ”cherry picking” – alltså att man plockar bitar ur olika forskning som stöder ens egna åsikter.

– Jag har i liten utsträckning anklagat andra för att ha gjort det, men vi har sett tydliga tecken på det i Sverige. Det är farligt med "cherry picking" då man använder forskning med många kunskapsluckor för att täcka viktiga beslut och strategier, säger han.