Virussmitta i flyktingläger i Bangladesh

TT

Publicerad 2020-05-14

Ett av flyktinglägren i sydöstra Bangladesh. Bilden är tagen den 12 april. Arkivbild.

Coronavirus har konstaterats i ett av flyktinglägren utanför Cox's Bazar i Bangladesh. Två personer i området som testat positivt för covid-19 har satts i karantän, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hjälparbetare har varnat för en katastrof om smittan sprids i de trånga lägren, som hyser mellan 60 000 och 90 000 personer per kvadratkilometer.

"Det finns bara uppskattningsvis 2 000 respiratorer i hela Bangladesh för en befolkning på 160 miljoner. I lägren för rohingyaflyktingar, där närmare en miljon människor bor, finns inga intensivvårdsplatser i dagsläget", skriver Rädda Barnen i ett uttalande.

Över 730 000 människor, främst ur rohingyabefolkningen i grannlandet Myanmar, flydde till Bangladesh 2017, då militären genomförde en omfattande insats i delstaten Rakhine.

Myanmar står inför rätta vid internationella brottsmålsdomstolen i Haag för det dödliga våldet i Rakhine. Det finns vittnesmål om omfattande övergrepp mot civila under militärinsatsen, men enligt Myanmar agerade armén mot väpnade grupper i regionen.