Här tar det slut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-26

S förlorar sina väljare – då skrotas de rödgröna

Då: EN ENAD FRONT Det rödgröna samarbetet levde i två år – men nu har verkligheten kommit ikapp. Partierna har förlorat mer än de har vunnit. Särskilt Socialdemokraterna, som har tappat flest väljare i koalitionen.

Den rödgröna alliansen är död.

Nu handlar det om att hitta ett snyggt sätt att avsluta samarbetet på.

– Det vi höll på att bygga upp var i stort sett ett tvåpartisystem. Vi försvann själva på något sätt, säger riksdagsmannen Bo Bernhardsson, (S).

NU: SPLITTRING Efter de rödgröna i går presenterat sin budgetmotion avslöjade Thomas Östros att den med stor sannolikhet var den sista.

Den rödgröna hemsidan har inte uppdaterats sedan valet, och på torsdag stängs den helt. De fasta veckomötena mellan partiernas tjänstemän har lagts ner. Och när de rödgröna presenterade sin gemensamma budgetmotion i går avslöjade Thomas Östros (S) att det med stor sannolikhet är den sista.

Inte vunnit något

– Det normala är att oppositionen formerar sig i slutet av en mandatperiod inte i början, säger han.

Huvudskälet till uppbrottet är att partierna har förlorat mer än de har vunnit. Särskilt Socialdemokraterna.

– Våra väljare är de väljare i Sverige som tycker absolut sämst om varandra. Traditionella Socialdemokrater i bruksorter har väldigt svårt för Miljöpartister och Miljöpartister har väldigt svårt för industrisossar. I storstäder vill väljarna inte rösta på oss för att vi samarbetar med ”kommunister”, säger en S-källa.

Att Socialdemokraternas partiledning ändå väljer att utåt hålla fast vid samarbetet har två orsaker:

Behålla Miljöpartiet på den rödgröna sidan och därmed göra det så svårt för regeringen som möjligt.

Undvika en svekdebatt från väljarna.

Vänstern minst villiga

Aftonbladets kartläggning visar att Vänsterpartiet är de som är minst villiga att överge samarbetet. De har fått större inflytande tack vare den rödgröna alliansen och vill undvika att bli marginaliserade på vänsterkanten.

En rundringning till 14 av Vänsterpartiets 19 riksdagsledamöter visar att sex vill behålla samarbetet som i dag och lika många fortsätta i förändrad form. Bara två vill avbryta samarbetet helt.

”Successiv utfasning”

Aftonbladets källor understryker att uppbrottet bör accepteras av alla parter så att man kan skiljas som vänner. Därmed hålls dörren öppen för ett eventuellt nytt samarbete inför nästa val.

– Det är en successiv utfasning som gäller. Man ska inte göra så mycket väsen av det, säger statsvetaren Ulf Bjereld.