S-toppar om Löfvens besked

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-06

Stefan Löfven har slagit fast att Socialdemokraterna går till val på att samarbeta med Miljöpartiet.

Bland hans egna kommunalråd är det dock fullt fokus på det egna partiet.

– Jag jobbar för S och för att få så mycket S-politik som möjligt, säger Lars Isacsson i Avesta.

I onsdags meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen kommer att utlysa nyval till den 22 mars nästa år. Samtidigt slog han fast att hans eget parti går till val med ambitionen om att även fortsatt regera tillsammans med Miljöpartiet.

Tummen ned för S/MP-regering 

Det senare är dock ett besked som får tummen ned av väljarna.

Enligt DN/Ipsos har bara två procent förtroende för en regering med S/MP. Betydligt fler vill se en helt rödgrön regering med S, V och MP eller en blocköverskridande överenskommelse med borgerliga partier.

Inom Stefan Löfvens eget parti är dock förståelsen stor för beslutet, visar Aftonbladets rundringning bland S-kommunalråd i landet. Men många öppnar för fler alternativ.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är två olika partier som har funnit varandra. Men för min del utesluter inte det att det kan finnas fler lösningar efter valet. Till exempel en blocköverskridande överenskommelse, säger Katarina Berggren i Botkyrka.

Nyval enda möjligheten

Lars Isacsson i Avesta har inte heller något emot S/MP-samarbetet. Men han menar att det för honom främst handlar om att jobba för att få S att växa.

– Jag vill ju ha så mycket S-politik som möjligt, säger han. 

Många av Löfvens partikamrater menar att beslutet om nyval var nödvändigt.

– Det fanns ingen annan möjlighet. Förr eller senare hade det brakat ihop när man inte har egen majoritet och Sverigedemokraterna agerar som de gör, säger Torbjörn Lidberg i Boden.

Flera som Aftonbladet talat med framhåller vikten av att den kommande valrörelsen inte spelar Sverigedemokraterna i händerna.

– Vi ska visa vad vi vill ha för politik för jobben, skolan, välfärden. Vi ska inte debattera för eller emot invandring, säger Lidberg.

"Går inte att kväva SD-rörelsen"

Tommy Bohman, avgående kommunalråd i Vetlanda, menar dock att man också måste våga prata om de frågor som Sverigedemokraterna lyfter – utan att för den skull anklagas för att vara rasist.

– Det är en omöjlig situation att tro att man ska kunna kväva SD-rörelsen, det är ju någon slags signal från människor, en oro de känner, säger han.

Bland det han menar att det måste pratas om är kommunernas beredskap för flyktingmottagandet.

– Det är inte endast en penningfråga. Det handlar om att man måste veta vad man har att förhålla sig till. Det handlar också om utbud av kommunal service, bostäder, förskola, skola, säger Bohman.