Ungdomar kan dömas till gps-boja

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-15

Sändaren har total koll dygnet runt

Unga brottslingar ska satellitövervakas.

Det föreslår en grupp moderata riksdagspolitiker.

– Snällism hjälper inte våra ungdomar, säger riksdagskvinnan Helena Bouveng (m).

Förslaget presenterades på ett internt partimöte

i går där politiken inför valet 2010 diskuterades.

Kan gå kvar i skolan

Den moderata idén är hämtad från England. Där kan unga brottslingar dömas till att bära en gps-sändare för satellitövervakning.

Dygnet runt kontrolleras att den dömda antingen befinner sig hemma, i skolan eller på bestämda fritidsaktiviteter. Översatt till svenska förhållanden skulle gps-straffet ligga någonstans mitt emellan ungdomstjänst och sluten ungdomsvård.

Fördelen, menar den grupp av moderata riksdagspolitiker som tänkt ut förslaget, är att den unga brottslingen kan gå kvar i skolan och slippa vistas i sluten ungdomsvård med andra kriminella.

– På så sätt beskär man friheten, men inte möjligheten till skolgång och ett socialt liv, att kunna få ett vettigt vuxenliv, säger

Helena Bouveng (m).

Att på elektronisk väg övervaka en person dygnet runt är ett starkt ingrepp i den personliga integriteten, medger hon.

– Men det är nödvändigt. Den här snällismen, ”stackars Pelle och hans lilla integritet”, den har inte hjälpt våra ungdomar till ett bättre vuxenliv.

Skolkare kan få boja

Den nya straffpåföljden skulle kunna dömas ut för brottslingar mellan 15 och 18 år. Men Helena Bouveng kan tänka sig att gå ännu längre, och använda gps för att övervaka unga skolkare som inte fyllt 15.

– Jag tycker man borde diskutera det. Det skulle kunna vara ett verktyg för föräldrar och socialtjänst att veta att barnet faktiskt är i skolan.