Romney blir rik – de förlorar jobben

Publicerad 2012-10-29

Riskkapitaliserna la ner deras jobb – och tvingade de anställda att utbilda kineserna som ska ta över

FREEPORT, ILLINOIS. För 47:e dagen i rad kryper Tim Gaulrapp ner i den tjocka sovsäcken i sitt trånga tält.

På andra sidan vägen ligger fabriken där han jobbat hela sitt liv men nu skeppas jobben till Kina.

Tom blir arbetslös. Mitt Romney ännu rikare.

Aftonbladets Magnus Wennman och Wolfgang Hansson på plats i Illinois.

En isande vind sveper över det öppna fältet där arbetarna etablerat sitt tältläger. De värmer sig över en öppen brasa. En bil med släp stannar till och donerar en rejäl trave vedklabbar. Alla hjälps åt att lasta ur.

Lägret kallas Bainport efter riskkapitalbolaget Bain Capital som Mitt Romney grundade och vars affärsfilosofi fortfarande tillämpas.

Dagen de anställda upptäckte att Sensata, som tillverkar delar till växellådor, ägs av Bain Capital valtalade Romney i en stad i Iowa några timmar bort. Han talade under en banderoll där det stod att hans främsta prioritet är jobb och att bli tuffare mot Kina.

– Jag slogs av hans enorma hyckleri, säger Tom Gaulrapp med lugn röst.

– Här stod han och påstod att han som president ska skapa nya arbeten och stoppa jobbflykten till Kina. Samtidigt som han som storägare i Sensata gör precis tvärtom. 170 välbetalda amerikanska jobb till Kina.

Rekordvinst förra året

Till råga på allt tvingades arbetarna utbilda de kineser som ska ta över deras jobb. Kineserna tjänar under sju kronor i timmen.

Sensata gjorde rekordvinst förra året och gör det i år igen.

– Inga skäl finns för att flytta jobben. Utom girighet.

Tom är en tunnhårig medelålders man klädd i dubbla fleecejackor som skydd mot kylan som kommit ovanligt tidigt i år.

– Vi ville att Romney skulle komma hit och stoppa outsourcandet av våra jobb och visa att han menar allvar med sina kampanjlöften. Men han vägrar träffa oss.

Tom åkte till ett av Romneys valmöten. Han satt på rad sju från Romney och reste sig upp och ställde en fråga. Den besvarades med att han bryskt fördes ut av vakter.

I ren desperation satte arbetarna upp tält på ett fält mitt emot fabriken och bosatte sig där dygnet runt. Det har inte gett dem jobben tillbaka men skapat mycket uppmärksamhet för deras sak. Både i USA och utomlands.

Jessie Jackson är en av de politiker som varit på plats för att visa sitt stöd. Senaste veckorna har CNN och flera stora tv-bolag varit här. New York Times och brittiska The Guardian har publicerat artiklar om kampen som enligt Tom Gaulrapp inte bara handlar om arbetarna i Freeport utan i hela USA där det pågår en våg att utflyttning av jobb till främst Kina. Han fruktar att det blir ännu värre med Romney som president.

Kvitterar ut miljoner

Mitt Romney har inte längre någon roll i Bain Capital. Ändå kan han varje vecka kvittera ut i snitt tre miljoner kronor från bolaget. När Romney lämnade Bain för tio år sedan fick han en uppgörelse som gav honom andelar av vinsten i många av de fonder Bain förvaltar.

För vissa fonder gäller det fortfarande. Så när Bain Capital sparkar arbetarna i Freeport för att i stället skeppa jobben till Kina så tjänar presidentkandidaten pengar på det.

Vilket naturligtvis gör spelet om Sensata till en faktor i valrörelsen

Ett av Romneys huvudargument för att rösta på honom är att han som finansman skapat massor av jobb genom att rädda företag på väg att gå i putten.

Men hur väl stämmer den beskrivningen med verkligheten?

Frågan om vad Romney egentligen gjorde på Bain Capital har varit förvånansvärt frånvarande i valrörelsen. I stället verkar det flesta ha accepterat Romneys enkla beskrivningar av sig själv som entreprenör "jag startade ett företag" och jobbskapare "jag vet hur man skapar jobb".

Till att börja med blev Romney ombedd av sin chef på Bain & Company att starta Bain Capital men tackade nej för att han ansåg riskerna vara för stora. Först när chefen garanterat att han skulle få sitt gamla jobb och sin gamla lön tillbaka om det gick åt skogen nappade Romney.

Romney satsade en del av sina egna pengar i Bain Capital men framför allt investerade han andra människors kapital. I korthet gick affärsidén ut på att hitta företag som gick dåligt men hade en i grunden bra affärsidé.

Målet var enorma vinster

Bain Capital lånade med företagets tillgångar som säkerhet upp stora summor pengar och satsade bara en liten del själv. När företaget vänt trenden och började gå bra tog Bain Capital ut stora vinster. Ibland gick det bra. Ibland blev följden konkurs.

Hur var det med jobben då? Romneys insatser hjälpte onekligen till att skapa en del jobb, ibland i tusental, men det var också rätt ofta som resultatet blev förlust av tusentals jobb.

Målet för Bain Capital var inte att skapa jobb. Målet var att skapa enorma vinster för delägarna. Det målet uppnådde Romney med råge.

För de Sensataanställda i Freeport väntar en helt annan verklighet. Tom är 54 år och räknar inte med att kunna få ett nytt jobb. I Freeport finns inga. Efter ett halvårs avgångsvederlag kan han leva på arbetslöshetsersättning under en tid. Sedan står han på gatan.

Detsamma gäller unga ensamstående tvåbarnsmamman Joanne Penniston som bara får sex veckors avgångsvederlag.

– Vad som händer sedan orkar jag inte ens tänka på. Jag antar att min enda chans är att flytta.

Hennes ilska mot Romney går inte att ta miste på.

– Jag förstår inte hur han kan påstå att han ska ställa Kina till svars när han personligen tjänar miljoner på att outsourca mitt jobb dit.