Mördade 13-årig grannflicka – är allvarligt psykiskt störd

Publicerad 2012-11-27

”Tekniskt brus i film gjorde att tillvaron tog en helt annan vändning”

Konstnären hade satsat allt på sin film till tv-kanalen MTV.

Men vid premiärvisningen i London upptäckte han plötsligt tekniska brister han inte sett förut.

Hans liv blev därefter helt förändrat – och nu slås fast att den mordmisstänkte 31-åringen lider av en allvarlig psykisk störning.

Den 31-årige konstnären har erkänt att han dödat den 13-åriga flickan i lägenheten ovanpå.

Han är häktad för mord men menar själv att det rör sig om grov misshandel och vållande till annans död – brott som ger lägre straff.

Åtal kommer eventuellt att väckas i nästa vecka. Men kommer han att dömas spelar brottsrubriceringen mindre roll. Redan nu står det nämligen klart att han inte kommer få fängelse.

Två olika team vid Huddinge sjukhus har kommit fram till att konstnären lider av en allvarlig psykisk störning, och bedömningen  ”ligger på en solid och uppbyggd grund.”

Eftersom han är sjukförklarad kommer påföljden bli rättspsykiatrisk vård.

Trivdes och mådde bra

Han har berättat för utredarna hur han länge, ända sedan 17-18 års ålder haft "problem med ilska och mänskliga irritanter", främst i form av att olika människor för oljud.

På senare år har han varit helt isolerad, utan vare sig vänner, arbete eller fritidsintressen.

Han ofta vänt på dygnet och ägnat vaken tid åt film och dataspel.

"Han har skapat sig en pseudovärld genom att avskärma sig från sina vänner, med dataspel som World of Warcraft och kunde spela upp till 10 timmar per dygn",  framgår det i den rättspsykiatriska utredningen.

Men tidigare hade han trivts och mått bra, varit sambo med en flickvän.

Det framgår också av utredningen att fallet neråt började när han upplevde att han hade den bästa tiden i sitt liv, åren på Konstfack. Han hade tagit examen, blivit lovordad för sitt examensarbete vilket medförde att han fick göra två kortfilmer för MTV.

Han befann sig ”på höjdpunkten” av sitt liv, hade gjort den första filmen och påbörjade den andra.

Han gick helt upp i sitt skapande för att få filmen färdig, flickvännen kände sig försummad och han började irritera sig på henne mer och mer. Han försökte göra slut flera gånger men klarade inte av att fullfölja.

När allt äntligen var klart åkte de tillsammans till London för att närvara vid premiären av filmen som han satsat allt på.

Då såg han till sin besvikelse att den hade vissa tekniska brister, "tekniskt brus", som han inte upptäckt tidigare.

– Jag märkte att jag glömt lägga på ett filter på filmen, vilket försämrade kvaliteten och medförde att den flimrade, säger han i utredningen.

– Den var till 90 procent bra, men det spelade ingen roll vad andra tyckte för jag tyckte att den var en katastrof.

Började vantrivas direkt

Han hade varit så förväntansfull men kände sig nu helt tom. Han slutade teckna, avslutade förhållandet med flickvännen och har inte haft något förhållande sedan dess. Han flyttade hem till sin mamma.

För två år sedan fick han och hans bror ta över en släktings lägenhet i Täby.

Men konstnären började vantrivas nästan direkt och fortsatte det isolerade livet.

Han började också irritera sig på oljud i huset. Han har berättat att han därför upprepade gånger bett grannar vara mera tysta.

”Vänlig och artig”

På eftermiddagen den 1 september slog han ihjäl en 13-årig grannflicka som bodde ovanpå deras lägenhet. Enligt uppgift använde han en hammare.

Flickans skrik uppfattades av grannar som larmade polisen. När en patrull anlände slängde sig 31-åringen ut från fjärde våningen och skadades svårt. Han är nu förlamad i benen och är under rehabilitering.

Av utredningen framgår att han ångrar sitt handlande och att han medverkat väl i undersökningen.

”Han är genomgående vänlig och artig, den formella kontakten är god.”

Det noteras också att han är ”tålmodig och anstränger sig till det yttersta för att förklara och tydliggöra.”