Chaufför stal från äldre – under färdtjänstresor

Av: Nicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Chauffören passade på att stjäla samtidigt som han hjälpte de äldre damerna.
Foto: TT
Chauffören passade på att stjäla samtidigt som han hjälpte de äldre damerna.

När en dam i 80-årsåldern åkte färdtjänst blev hon bestulen på 500 kronor. Men hon är inte den enda som utsatts, utan även en kvinna i 90-årsåldern blev av med pengar under sin resa. Nu erkänner en färdtjänstchaufför att han stulit från kvinnorna.
”Jag skäms, så enkelt är det”, sa mannen under förhör. Nu är han dömd för grov stöld.

Stölderna skedde med bara några dagars mellanrum i början av året. Bägge under resor med färdtjänst, rapporterar Ystads Allehanda.

Vid ett tillfälle ska chauffören ha sagt att han skulle hjälpa en 80-årig kvinna lyfta av sin rullator från bilen. Men det han passade på att göra var att stjäla 500 kronor från damens väska som låg i rullatorn.

Den 80-åriga kvinnan ska ha sett mannen ha sin hand i hennes väska och då frågat vad han sysslade med. Chauffören sa att han ville hjälpa damen med nycklarna, men dem hade hon inte i sin väska utan i sin jackficka – något hon redan förklarat.

Vid det andra tillfället hjälpte han en kvinna i 90-årsåldern att sätta sig i färdtjänstbussen. Kvinnans väska stod på golvet och då passade chauffören på att stjäla 250 kronor ur hennes plånbok.

När kvinnan sedan såg efter i sin väska så låg plånboken inte där den brukade göra, något kvinnan berättade för en anhörig som polisanmälde händelsen.

“Jag tycker att jag är en jättedålig person”

Ganska snart kunde polisen identifiera chauffören som blev konfronterad av sin arbetsgivare. Mannen nekade då till brott och hävdade att kvinnorna ljög.

Men under förhör med polisen erkände färdtjänstchauffören bägge stölderna. ”Jag tycker att jag är en jättedålig person. (...) Jag skäms, så enkelt är det” har mannen sagt under förhör med polisen.

Ystad tingsrätt konstaterar att brotten ska bedömas som grova eftersom kvinnorna haft sina väskor ”i sin omedelbara närhet” och eftersom chauffören ”utnyttjat det förtroende som getts honom att transportera och hjälpa åldringar och sjuka”.

Chauffören döms till skyddstillsyn i syfte att han ska avhålla sig från fortsatt brottslighet. Han måste även betala 5 000 kronor i skadestånd till bägge kvinnorna.

Färdtjänstföretaget har avslutat mannens anställning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN