Läkare utan gränser kräver oberoende utredning

Uppdaterad 2015-10-06 | Publicerad 2015-10-05

USA har inlett en utredning efter bombningen av ett sjukhus i Kunduz, Afghanistan, som man anklagas ha stått bakom.

Läkare utan gränser kräver en oberoende utredning

– Att förlita sig på en intern utredning från en part i konflikten skulle vara helt otillräckligt, säger generalsekreteraren Christopher Stokes.

Under lördagen föll bomber över Läkare utan gränser-sjukhuset i Kunduz i norra Afghanistan.

Sjukhuset blev totalförstört och 22 personer har konstaterats döda till följd av lufträden. Tio patienter, varav tre barn, var bland de döda – de resterande dödsoffren arbetade på sjukhuset, uppger Läkare utan gränser.

Obama: Vi utreder

USA utförde flygattacker i närheten av platsen vid tidpunkten för förödelsen och anklagas ha fällt de bomber som träffade sjukhuset. USA har påbörjat en utredning.

– Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi kommer att invänta resultatet av den undersökningen innan vi gör en slutlig bedömning av omständigheterna kring denna tragedi, sa president Barack Obama under lördagen.

”Ett krigsbrott har begåtts”

Läkare utan gränser definierar händelsen som ett krigsbrott – och nöjer sig inte med den amerikanska utredningen, skriver ABC.

– Att förlita sig på en intern utredning från en part i konflikten skulle vara helt otillräckligt. Enligt det klara antagandet att ett krigsbrott har begåtts kräver Läkare utan gränser en fullständig och transparent utredning som utförs av ett oberoende internationellt organ, säger generalsekreteraren Christopher Stokes i ett uttalande enligt ABC.

Efter bombattacken har Läkare utan gränser lämnat Kunduz.

ANNONS