Brandsäkerhet oroar efter attentat

Publicerad 2015-10-27

På måndagskvällen brann det återigen på flera platser där flyktingar har, eller ska, bo.

Samtidigt kommer varningar för att nya upphandlingskrav riskerar brandsäkerheten på asylboenden.

– Kombinerar vi det här med att det eldas i asylboenden så är det här katastrofalt. Det är en tidsfråga innan människor brinner inne, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, till Ekot.

Problemet är enligt Anders Bergqvist att Migrationsverket i den pågående upphandlingen av asylboenden ändrat kraven på brandskydd. I tidigare upphandlingar har det krävts intyg från sakkunniga, i den nya räcker det med att den som ska driva boendet intygar att man lever upp till kraven enligt lagen om brandskydd.

Eldat på dörr

Det här, menar Anders Bergkvist, gör det svårare att garantera brandsäkerheten. Speciellt med tanke på den senaste tidens brandattentat mot planerade och fungerande boenden. Enligt Migrationsverket kommer man dock genomföra flera kontroller efter upphandlingen och myndigheten tror inte att brandsäkerheten försämras.

Också under måndagskvällen brann det på flera platser. I Lund började det brinna vid dörren till ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Man har eldat utifrån på ytterdörren, men personalen hade kunnat släcka branden redan innan vår personal var på plats. Vi vädrade ut lite brandrök i ventilationen, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänst Syd, till Kvällsposten.

Bibelsidor

Polisen misstänker att branden var anlagd. Det rubriceras som mordbrand och hatbrottsmotiv utesluts inte. På LSS-hemmet bor även funktionshindrade.

Tidigare under kvällen blossade flera småbränder upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. Vittnen såg två personer på skolgården som kastade sten genom ett fönster och hällde brännbar vätska över bibelsidor och tände på, rapporterar SVT Smålandsnytt.

De senaste veckorna har flera planerade och fungerande boende för asylsökande utsatts för brandattentat.

TT

Följ ämnen i artikeln