Edefalk fick kontakt med Strindbergs ande

Publicerad 2013-08-06

Sveriges mest kända konstnär har pratat med August Strindbergs ande.

Jag upprepar. Sveriges mest kända konstnär har pratat med August Strindbergs ande.

Cecilia Edefalk.

Vad är väl ett sommarprogram av Cecilia Edefalk? Det kan vara så att hon läser upp Nationalencyklopedins definition av henne som lyder ungefär så här:

Edefalk, Cecilia. Född 1954. Konstnär. Edefalk arbetar med ett realistiskt måleri i vilket hennes självporträtt utgör en central del. Hon arbetar gärna med massmediernas och reklamens upprepningar för att ge bilden ett förflutet och skapa en historia.

Hon mosar beskrivningen och menar att det låter jättetrist. Att den är felaktig och att den som skrev inte kan ha förstått någonting om hennes konst. Hon kanske har en poäng, men tänk om alla fick definiera sig själva i ett lexikon?

Hur skulle en lirare som Kim Jong-Un ha beskrivit sig? Inga jämförelser i övrigt, men ändå.

Det kan också vara så att hon skryter så att klockorna stannar. Delvis befogat, Edefalk är trots allt Sveriges mest internationellt kända konstnär och har sålt tavlor för miljoner. Då kan man ändå kräva lite finess på framgångssagan, inte bara ett uppradade av människor, årtal och tavlor.

Det kan vara fruktansvärt långtråkigt och dödstrist. Och det är det.

Men plötsligt händer det.

Cecilia Edefalk tar oss tillbaka till sommaren 2003. Hon vilar sig på en bänk i Tegnérlunden i Stockholm. Då kommer August Stridbergs ande mot henne. Ja, ni läste rätt.

Han sätter sig bredvid henne och säger: ”misslyckat”.

Edefalk hör inte hans röst, utan ser ord skrivna framför sig. Hon tänker en fråga tillbaka till honom och så pågår det i flera år. De pratar om hennes måleri, kärleksliv och konst. Resultatet blir ett textbaserat videoverk.

Bästa Cecilia Edefalk. Jag misstror dig inte det minsta. Tvärtom. Jag undrar bara varför du ägnade stora delar programmet åt blygsamt skryt istället för att utveckla denna pärla.