KD: Alliansen har varit bra för oss

Publicerad 2013-09-28

Samtidigt flyr väljarna

Lars Adaktusson tror inte att Kd tjänat på allianssamarbetet - medan Ebba Lindsö menar att partiet fått igenom stora förändringar genom att man varit med.

Aftonbladets undersökning är glasklar: Kristdemokraterna tycker att samarbetet med Alliansen varit bra. Men sedan det inleddes 2006 har väljarna försvunnit en efter en, hur får ni i hop den bilden KD?

– Det kan vara så att vi är för nöjda, säger partiledaren Göran Hägglund.

Sedan Alliansen började regera tillsammans 2006 har Kristdemokraterna stadigt kunnat iaktta ett allt lägre väljarstöd. I valet 2006 lyckades partiet övertyga 6,6 procent av väljarna, i dag hamnar KD allt som oftast alldeles under den magiska 4-procentsspärren.

”Måste vända trenden”

Ändå visar Aftonbladets enkät bland 104 tillfrågade kristdemokrater på rikstinget att hela 86 personer tycker att Alliansen varit bra för KD. Partiledaren Göran Hägglund säger att det finns en möjlighet att man är för nöjda, vilket inte är bra. Men att det också finns anledning att vara glad över samarbetet.

– Sakpolitiskt så har vi ju tjänat på det. Men sen har de mindre partierna, opinionsmässigt inte vunnit på det. Vi måste vända den trenden under det år som ligger framför oss.

Enligt Göran Hägglund är hans parti av tradition bäst när det gäller.

– Vi är i regel bättre på valår än träning. Våra siffror är lite som hängmattor mellan valåren, förklarar han.

Adaktusson: Inte bra

En person som skiljer sig från mängden, och inte tror att Kristdemokraterna tjänat på samarbetet i Alliansen är partiets nytillskott och kandidat till EU-parlamentet, Lars Adaktusson.

– Nej jag tror inte att det varit bra. Koalitionsregerande har alltid ett pris för småpartier. Det är väldigt svårt att klara av ekvationen att å ena sidan profilera sig själv och samtidigt vara lojal mot den koalition man sitter i, säger han.

Lindsö: Tjänat på samarbetet

Ebba Lindsö, som tillhört partiets toppskikt men som under rikstinget petades ur partistyrelsen, är övertygad om att samarbetet gjort gott för partiet.

– Ja jag tycker att vi tjänat på allianssamarbetet så till vida att vi har varit med och gjort viktiga förändringar. Det är det politik handlar om att vara med om att bidra till att människor ska få det bättre, och vi har fått den möjligheten. Man kan inte se det så egoistiskt att man ska ställa sig utanför bara för att vinna en eller annan procentenhet. Det handlar om att bygga landet.

Kristdemokraterna är inte ensamma om att ha backat i opinionen efter 2006, Centerpartiet och Folkpartiet har också problem med att få väljarna med sig. Moderaterna däremot har stärkts av att sitta i regeringsställning.

ANNONS