Schyman vill att Ohlsson tar över FP

Publicerad 2014-05-10

Saknar feministisk kunskap hos Folkpartiet

Gudrun Schyman (FI) kommer allt närmare riksdagen. 

Nu hoppas hon att Birgitta Ohlsson får ta över Folkpartiet - så att de kan fördjupa sitt samarbete. 

– Vi har en likartad syn på hur samhället ser ut och vi har en likartad syn på vad som behöver göras i en del frågor, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.  

EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) och Gudrun Schyman (FI) står varandra nära.

I en debatt i SVT:s "Gomorron Sverige " i morse sa Ohlsson att hon välkomnade Feministiskt initiativ in i det politiska samtalet.

– Det som skiljer Gudrun från herrarna Fridolin, Löfven och Sjöstedt är att du är en brinnande fackla för feminismen och de framstår som slocknade stearinljus bredvid dig.

Och i debatten om föräldraledighet ska lagstiftas gav ministern även Gudrun Schyman ett visst stöd.

– Jag skulle önska att Birgitta får bli ledare för Folkpartiet för då kommer hela partiets profil i de här frågorna att lyftas ännu mer, säger Schyman till Aftonbladet.

Ökat stöd för FI

Feministiskt initiativ har ökat kraftigt i flera av de senaste opinionsmätningar - och nu tror Schyman att om FI kommer in i riksdagen så kan man samarbeta med Folkpartiet i frågor som rör feminism.

– Vi har ju den situationen att Birgitta Ohlsson är betydligt klokare än vad hennes partiledning är i en del av de här frågorna. Hon kommer ju få stöd för att driva de här frågorna i sitt eget parti när vi kommer in.

– Och så kommer det se ut för feminister i alla partier. Att de kommer att få ett ökat stöd och en ökad möjlighet att lyfta de här frågorna. Det stärker alla feminister i alla partier när vi kommer in. Och det innebär naturligtvis också att vi kan samarbeta.

Hur ser du på ett samarbete med FP i fler frågor?

– Alltså, vi har en likartad syn på hur samhället ser ut och vi har en likartad syn på vad som behöver göras i en del frågor. Sedan finns det andra frågor, som hör till den ekonomiska poltiken, där vi har olika syn. Men att samarbeta i sakfrågor där man är överens är bra. 

Skulle ni kunna sitta i en regering där FP är med?

– Vi har inte alls diskuterat det. Det vi vill ha i FI är ett regeringsskifte för vi tycker inte att den borgerliga alliansen har visat framfötterna i de här frågorna. Som hör till både kön och klass och andra diskrimineringsfrågor som handlar om mänskliga rättigheter.

FP fick stå för notan

– Sedan får vi se vad det blir för regering. Det är väldigt svårt att veta. Det kan ju vara så att flera partier åker ur en alliansregering. Om vi ska ingå i en regering eller om vi ska vara ett oppositionsparti har vi inte hunnit diskutera. Men det är väl en diskussion som vi får sätta i gång under sommaren.

Utesluter du helt och hållet att sitta i en regering där FP ingår?

– Jag vill faktiskt inte gå in i den diskussionen. Det är för mycket som är för oklart än så länge och vi har inte haft den diskussionen i partiet. 

Samtidigt säger Schyman att hon och Ohlsson står varandra nära och delar många åsikter.

– Vi gillar ju varandra. Vi har samarbetat i alla år, till och med haft gemensamma valturnéer, för att vi har varit så frustrerade bägge två på att ingen lyfter de här frågorna. Hon på sin partiledning och jag med FI, som inte har fått medieutrymme.

– Så vi har åkt runt. De har haft pengarna så jag har sagt, vad bra – ni kan hyra lokal och affischera och annonsera, för det kan inte vi. Och så har vi gemensamma samtal och möten. Vi har haft jätteroligt. 

Varför kan inte Birgitta Ohlsson vara med i FI?

– Hon är ju folkpartist, hon har en annan syn på vad som är drivkrafterna i samhällsutvecklingen, hon är liberal och hon tror på de fria marknadskrafterna.

Då kan man inte rösta på FI?

– Jo det kan man, men man ska veta att vår syn på den ekonomiska politiken skiljer sig. Vi sätter inte ekonomin i högsätet utan ser den som ett verktyg för att nå politiska mål. Vi ser inte att vi når jämställdhet i samhället genom att vi underlättar för enskilda kvinnor att göra karriär, och att göra det billigt att kalla in RUT när man inte hinner själv.

Följ ämnen i artikeln