"Nu finns en öppning mot Iran"

Publicerad 2014-01-26

Landar om en vecka i Iran

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har bjudits in till att besöka Iran vid månadsskiftet. Det är det första besöket av en svensk utrikesminister i landet på mycket länge.

– Nu har vi en diplomatisk öppning gentemot Iran i ett antal frågor så vi vill undersöka och se hur långt vi kan ta det. Framförallt syftar jag på överenskommelsen som gäller den nukleära frågan, säger Carl Bildt.

Att Carl Bildt tillsammans med Polens utrikesminister Radoslaw Sikorski  ska besöka Iran offentliggjordes i iranska medier i lördags då vice utrikesminister Majid Takht-e-Ravanchi bekräftade detta. I fokus för besöket står den internationella överenskommelse som drevs igenom i höstas och gäller Irans omtvistade atomteknikprogram. Överenskommelsen kallar Carl Bildt för ett stort genombrott men påminner om att den endast löper över sex månader. Nu behöver man komma fram till ett permanent avtal.

– Jag tror inte att just mitt besök kommer att leda till så mycket, men det sker ju en serie olika besök och överläggningar. Jag har träffat den iranska utrikesministerns nu de senaste dagarna, bland annat i Davos, och haft samtal. Det har också andra utrikesministrar haft. Så nu pågår ett seriöst försök för en öppning gentemot Iran.

Flera faktorer avgörande

Utrikesministern säger att man inte i förväg kan veta om det kommer att lyckas men pekar på ett par faktorer som han ser som avgörande.

– Irans president Hassan Rohani har blivit vald på ett förändringsmandat och han vill åstadkomma något. Men det finns det också andra krafter som har andra viljor, inom Iran, men också i väst. Men det handlar om att gå vidare med den nukleära frågan,  Syrien och utvecklingen i Afghanistan.

”Politisk lösning i Syrien”

De finns de som hävdar att det negativa med att Iran får en starkare ställning är att landet aktivt understödjer konflikten i Syrien, hur ser du på det?

– Vi vet inte om det är så egentligen. De har ju varit stödjande till regimen i Syrien under lång tid, väldigt lång tid. Samtidigt, i de samtal som jag varit en del av de senaste dygnen, så talar de om sin vilja om att hjälpa till med en politisk lösning i Syrien.