Teori om Palmeutredningen: Polis satte dit Christer Pettersson

Publicerad 2018-02-21

Thure Nässén levererade Christer Pettersson till åklagaren.

I SVT:s ”Uppdrag Granskning” anklagas Nässén nu för att ha manipulerat utredningen genom att erbjuda belöningen på 50 miljoner kronor till missbrukare.

– Vi visste ungefär två månader innan Christer greps att han skulle gripas och anklagas för mordet på Palme, säger Lillemor Östlin, mer känd som ”Hinsehäxan”, till UG:s reporter.

I tingsrätten fälldes Christer Petterssons för mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme. Han överklagade och friades i hovrätten. 2004 gick Christer Pettersson bort efter ett långvarigt blandmissbruk, 57 år gammal.

I en dokumentär av samhällsmagasinet ”Uppdrag granskning”, UG, som visas på SVT i kväll presenteras nu en teori att Thure Nässén – den hyllade polismannen som tidigt fokuserade på Pettersson och sedan grep honom – manipulerade hela utredningen.

Det framkommer efter att UG gått igenom materialet som hösten 2016 hittades i ett okänt källarförråd tillhörande Christer Petersson. Materialet ger en splittrad bild av Pettersson.

I dagboksanteckningar skriver han att han sörjer Palme och att han grät: ”Jag anade risken att han skulle mördas. Tack för din enorma insats”, skriver han strax efter mordet. Vid ett annat tillfälle: ”Jag tyckte om och beundrade Olof Palme och saknar honom”.

Men i andra anteckningar, som UG kan knyta till Christer Pettersson, skriver han under 1988 i samband med att han sitter häktad för mordet: ”Jag har varit med om mycket. Jag är van. Jag är en driven spelare. Jag kan hålla masken. Men jag har inte förmågan att lura alla, alltid”.

Visste att han skulle gripas

Under arbetet med dokumentären får Uppdrag Granskning ett anonymt tips om att det var känt i den undre världen att Christer Pettersson skulle gripas:

– Vi visste ungefär två månader innan han greps att han skulle gripas och anklagas för mordet på Palme, säger författaren Lillemor Östlin, mer känd som ”Hinsehäxan” då hon tillbringat en stor del av sitt liv på kvinnofängelset Hinseberg, bland annat dömd för olika narkotikabrott.

Enligt Uppdrag granskning fick Lillemor Östlin tidigt under 1988 veta att polismannen Thure Nässén försökte manipulera Palme-utredningen genom att uppvakta missbrukare och personer i den undre världen för att de skulle vittna mot Christer Pettersson.

– Han lockade dem med belöningen. Därför att polisen ville ha det uppklarat, säger Lillemor Östlin.

UG: Var Thure Nässén med på det?

– Ja det var hans förslag.

UG: Vad skulle de andra personerna göra?

– De skulle vittna emot Christer Pettersson.

Varför skulle de göra det?

– Någon skulle ju få belöningen.

”Är inte att lita på”

När UG:s reporter undrar varför man ska lita på Lillemor Östlin framför en respekterad polis svarar hon:

– Det kan finnas stora bekymmer med den saken, men det kanske är just för att jag är en kriminell fängelsekund som jag får veta saker andra kanske inte får veta, säger hon.

Och tillägger:

– Det är en hård anklagelse, och tyvärr har jag inte sett polisens papper, men det skulle vara ganska enkelt att kontrollera vem som kom in till Palmeutredningen med Christer.

Uppdrag granskning konfronterar Thure Nässén med uppgifterna.

– Det intresserar inte mig. Det var den största kärringen som tjallade på allt, säger han.

UG: Hon är inte att lita på eller?

– Nä inte ett jävla dugg.

Han tillägger:

– Vad hon påstår än hit och än dit är så främmande för mig. Det är din uppgift att uppmärksamma vem som pratar sanning och jag har ingen anledning att ljuga.

Men inför Uppdrag Gransknings dolda kameror kontaktar Lillemor Östlin sedan Thure Nässén där han uttrycker sig på ett sätt som går att tolka som att han bekräftar Östlins anklagelser.

”Som en gud för Christer Pettersson”

I programmet redovisas också hur Thure Nässéns utredning till slut knyter Christer Pettersson till platsen den aktuella kvällen, bland annat genom Lisbet Palmes vittnesmål, samt levererar ett tänkbart motiv: att Pettersson var beredd att mörda på uppdrag av den så kallade ”Bombmannen” Lars Tingström:

– Han såg upp till Tingström. Han var som en gud för Christer, säger Kent Bängs, före detta narkotikapolis i Stockholm, till Uppdrag granskning.

I sopsäckarna i det gamla källarförrådet hittas också kontakter mellan Christer Pettersson och Lars Tingström. De skriver brev till varandra och diskuterar politik.

Men i alla förhör och genom två rättegångar förnekar Christer Pettersson konsekvent att han skulle ha mördat Olof Palme:

– Jag har inte mördat Palme. Varför skulle jag mörda Palme, varför? som han uttrycker det i ett av förhören som spelas upp i Uppdrag granskning.


SVT:s ”Uppdrag granskning” sänds i SVT Play och i SVT 1 på onsdag den 21 februari klockan 20.00.