Passa på att pröjsa med gamla pengar

Uppdaterad 2016-10-03 | Publicerad 2016-10-02

Låt pengarna rulla – i alla fall om det är gamla slantar.

I dag är det premiär för nya mynt och sedlar.

Dina gamla blir inte värdelösa på en gång.

Men det kan vara klokt att spendera dem så fort som möjligt.

Den 30 juni nästa år går det inte längre att handla för de gamla en- och femkronorna eller gamla hundra- och femhundrakronorssedlar.

– Det finns 2,5 miljarder i mynt som är ute. Om alla väntar till juni nästa år blir det svårt för bankerna och butikerna att ta emot dem, säger Susanne Meyer Söderlind, pressekreterare på Riksbanken.

Enklast är att börja betala med mynten, tycker Susanne Meyer Söderlind. Hon tipsar även om Riksbankens nya sajt, myntkartan.se. Den visar vilka banker som tar emot mynten.

Lägg pengarna i påse

Beredskapen på bankerna är lite olika.

På Nordea hanterar bara vissa kontor kontanter. Där ska mynten lämnas in i rör och insättaren kunna svara på var pengarna kommer ifrån, enligt pressekreteraren Janina Pfalzer.

Swedbank erbjuder något som de kallar engångsinsättning av sedlar och mynt – det går bra att komma med kontanterna i en påse. Men ring till kontoret och kolla att de kan ta emot pengarna först. Swedbank har även insättningsautomater, enligt tillförordnade kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau.

Skälen bakom myntbytet är tre, säger Leif Jacobsson som har varit projektledare för kontantbytet på Riksbanken.

– De nya är mycket lättare och mindre. Kostnaderna för att hantera dem blir mindre och vi tar bort nicklet som i dag finns i 1- och 5-kronan. Miljöbelastningen blir mindre och vi sparar pengar åt Riksbanken eftersom de är billigare att köpa, säger han.

”Slinker ur näven”

En som inte är odelat positiv är Jan-Olof Björk, ordförande i Svenska numismatiska föreningen.

– Det man kan fundera lite på är storleken. De blir rätt mycket mindre än de nuvarande, säger han.

Är det negativt?

– Det kan det vara, de slinker ur näven. Allt som är litet är svårt att hålla i, säger han.

Temat för de nya mynten är sol, vind och vatten. Formgivaren Ernst Nordin har tagit fram dem, inspirerad av Ted Gärdestads klassiska låt.

– Det är väl ett tema så gott som något. Det är ju det vi svenskar älskar. Så det är väl gångbart för oss. Det låter som en slogan för Öland, säger Jan-Olof Björk.

Blir de attraktiva?

– Attraktiva som sådana vet jag inte. Det är ju en kombination av storlek, vikt och hur de ser ut när man håller dem i handen, säger han.

Är du nyfiken?

– Jag är mer pragmatisk. Som privatperson ska det bli spännande att se hur de ser ut, säger Jan-Olof Björk.

Metallen återvinns

Den nya 100-kronorssedeln pryds av Greta Garbo och 500-kronorssedeln av Birgit Nilsson. För sedlarna gäller temat kulturpersonligheter.

Har du någon favorit bland de nya sedlarna?

– Jag borde väl säga Ingmar Bergman eftersom jag är född på Gotland. Men Birgit Nilsson är lite av en favorit. Så jag säger den. Det är en väldigt fin sedel, säger Leif Jacobsson på Riksbanken.

Vad händer med de gamla pengarna?

– Mynten säljs och metallerna återvinns. Sedlarna strimlas och blir fjärrvärme, säger Susanne Meyer Söderlind.

Följ ämnen i artikeln