”Norrbotniabanan - en krigsförklaring mot Stockholm”

Publicerad 2016-09-29

Tamsons: Stockholmspendlarna får betala priset

Norrbotniabanan är en oseriös satsning som tar resurser från viktigare projekt - och är en krigsförklaring mot Stockholm.

Det tycker moderaten Kristoffer Tamsons.

– Jag vet vem som får betala priset, det är alla pendlare här i Stockholm, säger han i en tv-debatt i Aftonbladet Morgon.

Krisoffer Tamsons, moderat trafiklandstingsråd i Stockholm, tycker att regeringens budget missgynnar satsningar i Stockholm - och han lyfter specifikt fram Norrbotniabanan som en oseriös och provocerande satsning som tar resurser från viktigare projekt.

– Det är provocerande och en krigsförklaring mot Stockholmsregionen, sa Tamsons till Svenska Dagbladet.

Reaktionerna på politikerutspelet lät inte vänta på sig. I sociala medier får Tamsons mothugg - många ger uttryck för att landsbygden oftare får stryka på foten när storstadsregionerna prioriteras, att Norrland göder resten av landet genom ex skogs- och gruvnäringen och att Stockholm är det ständigt vinnande undataget.

”Det är magstarkt”

I en debatt i Aftonbladet Morgon ger riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S), boende i Luleå, sin syn på moderatens utspel.

– Det är en beklaglig attityd, det handlar om att odla en bild av ett tärande Norrland och ett bärande Stockholm. Jag och många med mig vet att hela landet behöver infrastruktur. Det är fel väg att ställa dessa mot varandra. Skulle man titta på Stockholm och isolera det från resten av landet skulle en kollaps ske snabbare än man anar.

– De här utspelen, som att det är en krigsförklaring, det är magstarkt, säger Fredrik Lundh Sammeli (S).

Tamsons säger förvisso i debatten att han inte är emot Norrbotniabanan i sig men att han däremot är emot att regeringen lovar nybyggen som Tamsons menar att det inte finns täckning för ekonomiskt.

– Jag vet vilken del av Sverige som får betala priset när man slarvar med drift och underhållet, det är alla pendlare här i Stockholm, säger han i Aftonbladet Morgon.