Fem Saab-chefer åtalas

Publicerad 2016-02-19

Fem personer ur Saab Automobiles före detta ledning och styrelse åtalas för grovt försvårande av skattekontroll.

De är misstänkta för att ha bokfört över 30 miljoner kronor felaktigt som osanna fakturor.

Bland de åtalade finns tidigare storägaren Victor Muller.

På torsdagen har chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten väckt åtal mot fem tidigare ledande befattningshavare i SAAB. De är misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll.

Tre ur tidigare styrelse

– De fem personerna åtalas för att gemensamt och i samförstånd låtit bokföra två inbetalningar på sammanlagt 30 862 999 SEK. Detta har gjorts genom två osanna fakturor utställda till ett cypriotiskt bolag, säger chefsåklagare Olof Sahlgren i ett pressmeddelande.

Tre av de åtalade har tidigare varit styrelseledamot i Saab Automobile AB. De övriga två är en tidigare tillförordnade finanschefen respektive bolagsjuristen. Samtliga nekar till brott.

Misstanke känd 2012

Biltillverkaren Saab Automobile i Trollhättan gick i konkurs i december 2011. I november 2012 blev det känt att Ekobrottsmyndigheten (EBM) utredde misstänkta skattebrott i Saab före konkursen.

Nevs (National Electric Vehicle Sweden) köpte upp större delen av konkursboet efter Saab Automobile sommaren 2012. Efter bekymmer med finansiering hamnade Nevs i problem och i maj i 2014 stoppades produktionen.

Jonsson: Helt orimligt

Jan-Åke Jonsson, tidigare vd, är en av de fem personer ur Saab Automobiles före detta ledning och styrelse som åtalas för grovt försvårande av skattekontroll.

Han nekar till brott.

– Han förnekar all brottslig handling. Han tillbakavisar det som helt orimligt att han skulle kunna begå en brottslig gärning, säger hans advokat Bengt H Nilsson till TT.

Även tidigare storägaren Victor Muller finns bland de åtalade. Han skriver i ett sms till TT att inte kan kommentera anklagelsen eftersom han inte har några uppgifter om åtalet.

"Naturligtvis är de det"

"Det är tydligen standardförfarande att åklagaren informerar medier innan mig, men jag har börjat vänja mig vid det".

Muller hänvisar till sin försvarare, advokat Hans Strandberg.

TT: Enligt din advokat nekar du till anklagelserna och han säger att du inte känner till några betalningar eller företaget Duklevel Holdings. Strandberg sade även att du inte hade något ansvar under den aktuella perioden. Är dessa uppgifter korrekta?

"Naturligtvis är de det", skriver Victor Muller i ett sms.

TT/Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln