Så reagerar partierna på budgeten

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2016-09-20

Moderaterna kritiserar regeringens budget för att "spara på löntagare" och för att sakna reformer för att få människor i arbete.

– Regeringen underskattar de problem vi står inför, den fortsätter att gå med underskott och höjer skatten på människor, säger Ulf Kristersson (M), partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

KD använde sig av Alfons Åbergs pappa för att kritisera LO och regeringens jobbpolitik. 

Riksdagspartierna har kommenterat regeringens budget vid olika pressträffar.

Moderaternas Ulf Kristersson kritiserar regeringen för att underskatta landets problem och budgeten för att ha underskott. Han framhåller att stora grupper inte kommer in på arbetsmarknaden och att regeringen verkar ha en mer positiv syn på utvecklingen än många andra. I det finns integrationsproblem.

– Vi pratar om ett par hundratusen personer som behöver jobb som inte finns i dag. Den enda reform som hittills fungerat för det är rut-sektorn. Den sjunker istället för att växa, säger han.

Ulf Kristersson säger att M anser att budgetens stora brist är bristen på reformer. Han kallar regeringens satsningar för ”nålpengar”.

”Vägrar se verkligheten”

Moderaterna kritiserar också regeringens finanspolitik och skattehöjningar – som drabbar löntagarna.

– Det är väldigt många människor som blir dyrare att anställa och som får mindre pengar kvar i plånboken, säger Ulf Kristersson.

Även Liberalerna går hårt åt arbetsmarknadspolitiken.

– Regeringen vägrar att se verkligheten som den är. Man har inga reformer eller satsningar för dem med kort utbildning eller som kommer från andra länder, säger Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson, som framhäver att det krävs lägre ingångslöner för nyanlända och ungdomar.

Alfons Åberg-liknelse

KD:s ekonomisk-politiska talesperson tog till en Alfons Åberg-liknelse när han kritiserade regeringens budget. Om regeringens ovilja att införa lägre löner, som samtliga allianspartier vill, säger han: 
– Det är möjligt att regeringen ser trösklarna som skulle behöva ett rejält sågtandat verktyg för att sågas ner. Men så hör man Karl Petter Thorwaldsson, som är som Alfons Åbergs pappa, ropa "rör inte sågen, vad du än gör, rör inte sågen". Regeringen lyssnar och plockar i stället fram den lilla armékniven, fäller ut nagelfilen och börjar fila på tröskeln.

Centerpartiets Emil Källström kritiserar precis som de övriga Allianspartierna regeringens arbetspolitik. Han hävdar också att regeringen levererar för dåligt den här mandatperioden inom områdena miljö, klimat, infrastruktur och polis.

– Det är småsmulor man nu levererar när man har chans att göra skillnad.

Kommer att rösta nej

Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till regeringens budgetförslag i riksdagen, enligt partiets ekonomisk politiske talespersonen Oscar Sjöstedt.

– Man går med underskott och lånar pengar trots att det är högkonjunktur. Och det är min bedömning att regeringen inte har fått kontroll på migrationskostnaderna, säger Oscar Sjöstedt, enligt TT.

SD är också missnöjda med att det inte blir någon höjning av garantipensionen. Bra inslag i budgeten, enligt SD, är högre ersättning i socialförsäkringarna och mer pengar till järnvägsunderhåll. Partiet tycker däremot att de tio miljarderna till kommunerna borde riktas till särskilda ändamål.

– Vi skulle inte bara vilja skjuta till pengar och inte ha någon kontroll på dem. Det har man gjort tidigare och det blev inte bra, säger Oscar Sjöstedt, enligt TT.

Fokus på välfärd

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, förklarar att partiet är nöjt med sitt genomslag i budgeten.

– Vänsterpartiets huvudingångar är att ha fokus på välfärd och ekonomisk jämlikhet. Jag är så väldigt, väldigt glad. Jag är alldeles varm i hjärtat. 10 miljarder kommer att göra skillnad för så många människor, säger hon på en presskonferens.

Enligt Ulla Andersson är Vänsterpartiets genomslag i budgeten ungefär 12 miljarder kronor per år. Hon lyfter fram reformerna för ekonomisk jämlikhet som höjt underhållsstöd för barn och äldre, höjt flerbarnstillägg för tredje barnet, höjda inkomstgränser för bostadsbidraget för barnfamiljer och höjd garantiersättning för sjuk- och aktivitetsersättningen.

Körkort och bredband

Ulla Andersson beskriver studielån för körkortsutbildning och bredbandssatsningen på landsbygden som andra centrala reformer.

Några reformer som V inte fått igenom är rätt till anhörigdagar, höjd garantipension, förändringar i ränteavdragen samt förmögenhetsskatt.

– Jag tror att det är många rödgröna väljare som skulle vilja se förändringar i skattesystemet där de allra rikaste bidrar mer, säger Ulla Andersson.