Kravaller i Hongkong vid nyårsfirande

Publicerad 2016-02-09

Nyårsfirandet i Hongkong urartade i våldsamma kravaller.

Polis sköt varningsskott och sprutade pepparsprej mot de hundratals demonstranterna – som uppges ha protesterat mot polisens avhysning av illegala gatuförsäljare.

Ett 40-tal poliser skadades i upploppen.

Natten mot onsdag lokal tid utbröt kaos vid nyårsfirandet i centrala Hongkong.

Flera medier rapporterar att allt började med en polisinsats mot matförsäljare utan tillstånd i området Mong Kok strax före midnatt.

Det fick arga demonstranter att gå till attack med flaskor och skräp. Protesterna fortsatte under hela natten och föranledde polisen att skjuta varningsskott och gå till motattack med pepparsprej.

När natten var över hade 28 personer gripits. Polisen uppger själva att ett 40-tal polismän skadades, och att tre av dem fick uppsöka sjukhusvård.

Protest mot Kina-inflytande

1997 överlämnade Storbritannien Hongkong till Kina mot löften om att regionen fortsatt skulle ha ett stort mått av självstyre.

Enligt nyhetsbyrån AP sågs avhysningen av matförsäljarna – som betraktas som en lokal nyårstradition – som ett tecken på att den kinesiska centralmakten får ett allt starkare grepp över Hongkong.

South China Morning Post rapporterar att flera av demonstranterna hade kopplingar till en radikal grupp som arbetar för Hongkongs självbestämmande.

Kravallerna på nyårsnatten är de värsta i området sedan hösten 2014, då tusentals demonstranter intog gatorna i protest mot att Kina aviserat att man har vetorätt i valet till Hongkongs högsta ämbete.

Följ ämnen i artikeln